Casă la Roma, cu preț de cafea: de ce se vând locuințe cu un euro, care sunt condițiile

Casă la Roma, cu preț de cafea: de ce se vând locuințe cu un euro, care sunt condițiile

Din cauza depopulării, a natalității negative și migrației masive, tot mai multe orașe din Europa ajung să comercializeze locuințe la prețuri derizorii. Nicio ofertă nu a fost însă atât de atractivă precum cea din Maenza, la o distanță infimă de Roma. Acolo, o casă costă cât o cafea și sunt multe ”la ofertă”.

Dacă tot lucrezi de acasă sau poți să faci bani de la distanță, s-ar putea să te încânte foarte mult ideea de a te muta într-o localitate liniștită pentru o sumă modică. La prețul de un euro, lângă Roma, poți achiziționa o locuință încărcată de istorie.

Dacă trăiești cu impresia că este vorba de un singur om care face un experiment social la preț de espresso, te înșeli amarnic. Zeci de case fac parte din acest efort al autorităților locale de a repopula zona, conform CNN.

Casă la Roma, în Italia, cu doar un euro

Oraşul istoric Maenza a devenit primul din regiunea Latium, în care se află şi Roma, care a început luna aceasta să vândă case cu un euro. Anunțul a fost făcut de primarul localităţii, Claudio Sperduti. Oficialul spune că lansează un ambiţios „pact pentru renaştere” al oraşului său, cu scopul de a aduce o nouă viaţă pe străzile sale liniştite. Dacă totul merge bine, Sperduti speră să-și împlinească planul, de a renova toate proprietăţile nelocuite din oraș. Nu de alta, dar multe riscă să se prăbuşească.

„Facem lucrurile pas cu pas. Pe măsură ce proprietarii iau legătura cu noi şi ne predau casele vechi, le punem pe piaţă prin notificări publice pe site-ul nostru, pentru a face totul foarte transparent”, a spus Sperduti.

La fel ca o companie de imobiliare, potențialii cumpărători pot contacta primăria din oraș pentru a face diverse cereri vizavi de ce își doresc în materie de locuință, iar oficialii locali vor face un efort pentru a satisface pretențiile respective. În final, se dorește vânzare a aproximativ 100 de proprietăți neglijate, dintre care multe au devenit un potențial pericol pentru trecători.

În privința condițiilor pe care trebuie să le ai în vedere pentru a profita de ofertă, cei care vor să cumpere o proprietate în Maenza trebuie să se angajeze să o renoveze în termen de trei ani. Ei trebuie să depună o garanţie de 5.000 de euro, bani pe care urmează să-i primească înapoi după finalizarea lucrărilor. De asemenea, trebuie făcut un plan detaliat de renovare care să precizeze ce se va întâmpla cu casa – dacă va deveni locuinţă, pensiune, magazin sau restaurant. Cererile pentru primele case puse în vânzare s-au încheiat pe 28 august, dar noi imobile vor fi incluse pe platformă la intervale regulate de timp.

„Familiile şi tinerii părăsesc oraşul pentru a se muta în case mai mari din oraşele din apropiere şi vile din mediul rural, dar există întotdeauna un nou venit care le ia locul, astfel încât să existe un echilibru. Acesta nu este un oraş muribund, oamenii locuiesc încă în cartierul vechi, dar are nevoie de un aer proaspăt”, a spus primarul. Este important de reținut că solicitanți de locuințe în Maenza nu trebuie neapărat să locuiască în ele, dar sunt de preferat cei care aleg să o facă.