Când orașele devin neîncăpătoare | Care sunt cele mai mari suburbii din România

Când orașele devin neîncăpătoare | Care sunt cele mai mari suburbii din România

Viața în orașele aglomerate poate fi, de multe ori, de-a dreptul epuizantă. E motivul pentru care mulți aleg să se retragă un pic în afara orașului, în zone care au devenit cu anii suburbii. Iată care sunt cele mai mari din România.

Pe măsură ce orașele sunt sufocate de trafic, clădiri de birouri și tot mai multe artere rutiere, unii locuitori caută un pic de liniște, așa că se retrag un pic mai departe. Așa s-au extins marile orașe, cu zeci de mii de locuințe construite în afara orașului, dar totuși conectate la ce se întâmplă în centru.

Spre exemplu, cea mai mare suburbie din România este Florești, sat aflat lângă Cluj. Aproape 24.000 de locuințe au fost construite în ultimii 15 ani acolo, arată o analiză economica.net, pe baza datelor de la INS. Anul trecut, criza și-a spus cuvântul: ritmul de finalizare a locuințelor din Florești a scăzut cu aproape 1.000 de unități față de 2019.

Cele mai mai suburbii din România

Localitatea Florești de lângă Cluj-Napoca este cea mai mare suburbie din țară, cu 23.788 de unități construite din 2006 încoace. E urmată îndeaproape de Popești-Leordeni, lângă București, cu o diferențade peste 5.000 de locuințe.  Lângă comuna de lângă București au fost finalizate 18.636 de unități din 2006 încoace.

Cu un plus de peste 1.800 de locuințe finalizate în 2020, localitatea Giroc de lângă Timișoara a devenit a treia cea mai mare suburbie, depășind Bragadiru în 2020.

Topul celor mai mari suburbii este completat de Năvodari, unde anul trecut au fost finalizate 1.176 de locuințe, mai puține cu 700 față de 2019, deși activitatea în zona stațiunii este intensă cu mai multe blocuri de apartamente în construcție. Majoritatea celor care cumpără aici locuințe o fac în scop investițional și dau apartamentele spre închiriere pe timpul verii.

Lista e completată de Dumbrăvița, lângă Timișoara, localitatea Șelimbăr de lângă Sibiu, care e peste Otopeni, Cisnădie, cu 5.417 locuințe terminate, iar locul zece este adjudecat de Dobroești, de lângă București.

Dintre localitățile din jurul Bucureștiului, cele mai multe locuințe au fost finalizate anul trecut în Bragadiru (1.283), Popești-Leordeni (1.053), Otopeni (703), Tunari (453), Dobroești (427) și Voluntari (423).

Citește și: