16 apr. 2021 | 11:59

Se taie internetul în sectorul 1 al Capitalei? Care e, de fapt, adevărul și ce vrea primarul Clotilde Armand

ACTUALITATE
Se taie internetul în sectorul 1 al Capitalei? Care e, de fapt, adevărul și ce vrea primarul Clotilde Armand

Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, atrage atenția asupra unei știri pe care o consideră falsă,  referitoare la posibila tăiere a internetului în sectorul pe care-l administrează.

Primarul Sectorului 1 atrage atenția unei informații false prezentate de una dintre televiziunile de știri din România. E vorba de o informație potrivit căreia lumea din Sectorul 1 din București riscă să rămână fără internet și cablu, pentru că edilul se gândește să taie cablurile care atârnă pe stâlpi.

Edilul arată, însă, că nu e vorba de așa ceva și acuză de manipulare. În spate s-ar afla, de fapt, nemulțumirea unei companii telecom care furnizează internet și cablu în zonă.

Ce spune Clotilde Armand

Edilul a atras asupra știrii false, în opinia sa, pe pagina de Facebook.

De fapt, edilul susține că legea îi obligă pe operatorii telecom să pună în subteran cablurile de internet, telefonie și televiziune. Tot pe Facebook, edilul atrăgea atenția că stâlpii stau pur și simplu să cadă sub greutatea echipamentelor.

”Sincer? Mă mir cum de nu a căzut acest stâlp de iluminat din fața primăriei care este sugrumat de cablurile operatorilor de telefonie, internet, televiziune etc. Aceste situații reprezintă un pericol public și se regăsesc în mai multe zone din sector. Voi înainta către toți operatorii o adresă prin care sunt anunțați că trebuie să elibereze stâlpii. Dacă nu fac asta, o vom face noi” – arăta Clotilde Armand.

Clotilde Armand arăta apoi că sunt alți operatori care au înțeles situația și s-au conformat.

”Iată că se poate. Operatorii de telecomunicații au primit mesajul meu de acum câteva zile și au înțeles că legea trebuie respectată. Toate cablurile trebuie să fie subterane. În Sectorul 1 există cea mai mare rețea de infrastructură subterană pentru telecomunicații din București (500 km) însă există multe zone unde operatorii de telecomunicații n-au migrat rețelele de cabluri aeriene în subteran sau au lăsat aceste cabluri pe stâlpi fără le dezafecteze. E timpul să o facă.

PS: În imagine puteți să vedeți o echipă de tehnicieni de telecomunicații care au început să dezafecteze cablurile de pe stâlpul de lângă primărie fotografiat de mine în urmă cu câteva zile”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1

Ce spune legea ANCOM

O lege aflată de ceva vreme în vigoare îi obligă pe operatorii telecom să curețe stâlpii de echipamente și să instaleze cablurile în subteran. E vorba de Legea nr.159/2016, după cum arată ANCOM.

Instituția cerea, totuși, dialog între autoritățile locale și furnizorii din zona telecom, tocmai pentru a nu exista acțiuni de forță, în care oamenii să fie privați de serviciile pe care le plătesc.

”… ne aflăm astăzi în situații critice în care utilizatorii nu mai beneficiază de servicii de telefonie sau internet din cauza unor intervenții în forță. Reiterez faptul că atât autoritățile publice, cât și operatorii de comunicații au la dispoziție cadrul legal în limitele căruia să acționeze și îi îndemn să înțeleagă și să pună în practică drepturile și obligațiile care le revin conform legii. ANCOM va continua să se implice în buna funcționare a pieței, vom continua să emitem legislația secundară necesară și să îi informăm pe toți actorii implicați în aplicarea ei”, declararSorin Grindeanu, fostul președinte ANCOM.

ANCOM arăta că e absolut necesară colaborarea dintre autoritățile publice locale și furnizorii de rețele de comunicații electronice, în sensul dezvoltării infrastructurilor subterane pe o arie cât mai extinsă pe raza municipiilor și orașelor, precum și a migrării cât mai facile a rețelelor aeriene în canalizații subterane, în vederea îmbunătățirii aspectului urban, a stimulării dezvoltării socio-economice și a creșterii calității vieții cetățenilor.