Bitcoin e de neoprit: cum și-a crescut valoarea de zece ori într-un singur an

Bitcoin e de neoprit: cum și-a crescut valoarea de zece ori într-un singur an

Bitcoin a atins un nou record în acest weekend și s-a apropiat de pragul de 35.000 de dolari, adică de 10 ori mai mult decât valora la începutul anului trecut.

Bitcoin a atins, în primul weekend din 2021, noi recorduri, dându-le aripi celor care au investit în această monedă virtuală. Criptomoneda s-a tranzacţionat la 33.365 dolari în Asia, după ce a urcat duminică la un nivel record de 34.800 dolari. E o creştere cu aproximativ 800% din martie, pe fondul interesului crescut din partea marilor investitori.

De altfel, din entuziasmul lor e urcată acum valoarea celei mai cunoscute monede virtuale. Pe la începutul pandemiei, Bitcoin coborâse spre 3.000 de dolari, iar în decembrie anul trecut urcase deja la 20.000 de dolari.

„Aprecierea bitcoin reflectă parţial temerile legate de un dolar mai slab. Se pare că oamenii preferă criptomoneda din cauza îngrijorărilor privind devalorizarea valutelor faţă de aur”, a apreciat analistul Moh Siong Sim de la Bank of Singapore.

Valoare umflată de interesul giganților

Cum spuneam, aprecierea Bitcoin are în spate, de fapt, interesul unor investitori mari. PayPal Holdings Inc, spre exemplu, s-a alăturat în octombrie pieţei criptomonedelor, permiţând clienţilor să cumpere, să vândă şi să deţină bitcoin şi alte monede virtuale folosind portofelele online ale procesatorului de plăţi online.

Clienţii PayPal vor putea de asemenea să folosească criptomonedele pentru a face achiziţii la 26 de milioane de comercianţi din reţeaua sa, de la începutul anului viitor, a informat compania americană. PayPal speră că acest serviciu va încuraja folosirea pe plan global a monedelor virtuale şi îşi pregăteşte reţeaua pentru noile monede digitale care ar putea fi dezvoltate de băncile centrale şi de corporaţii, a afirmat într-un interviu Dan Schulman, preşedinte şi director general.

„Lucrăm cu băncile centrale şi ne gândim la toate formele de monede digitale şi la modul în care PayPal poate avea un rol în acest sector”, a explicat şeful PayPal.

Bitcoin, valoare de zece ori mai mare

Bitcoin a crescut cu peste 300% în 2020 şi s-a apreciat cu peste 50% de când a depăşit 20.000 de dolari pe unitate, în urmă cu doar două săptămâni. Investitorii percep moneda a o modalitate de a obţine câştiguri rapide, de a se proteja de inflaţie şi de a fi folosită ca mijloc principal de plată. Aceştia mai afirmă că oferta limitată de Bitcoin, care este produsă de computere care „minează”, a contribuit la creştere preţului acesteia în ultimele zile.

Unii investitori consideră că Bitcoin poate fi un plasament sigur, la fel ca aurul, în perioada pandemiei de Covid-19, notează News.ro. Estimările optimiste din industrie poziționează Bitcoin la circa 100.000 de dolari pe unitate, posibil până la finalul anului.

Citește și: