22 nov. 2021 | 06:00

Bill Gates și soluția salvatoare pentru energie verde: unde va construi prima centrală ”altfel”

ACTUALITATE
Bill Gates și soluția salvatoare pentru energie verde: unde va construi prima centrală ”altfel”

Dincolo de software, hardware și fundații non-profit, printre interesele lui Bill Gates se numără și sectorul energetic. După câțiva ani de cercetare, fostul șef Microsoft a anunțat prima sa centrală ce va folosi o tehnologie verde diferită.

TerraPower este una dintre companiile prezidate de Bill Gates, specializată pe tehnologii inovatoare din domeniul energiei nucleare. Fondată în 2006, compania a decis să își instalez primul reactor demonstrativ într-un orășel din Statele Unite ale Americii. Este vorba de Kemmerer, Wyoming, o localitate cu 2500 de locuitori.

Bill Gates și centrala nucleară altfel

Față de centralele nucleare tradiționale, noua centrală anunțată de Bill Gates va folosi Natrium, o tehnologie dezvoltată împreună cu japonezii de la Hitachi. Investiția va fi de aproximativ 4 miliarde de dolari, iar centrala ar urma să intre în funcțiune în 2028.

Locația a fost aleasă după un număr stufos de factori, cel mai important fiind seismicitatea redusă din regiune. A fost relevant și faptul că, momentan, orășelul Kemmerer își ia curentul de la o centrală pe cărbune ce urmează să fie închisă definitiv în 2025.

În ceea ce privește cheltuiala fabuloasă, jumătate din fondurile necesare vor veni de la Departamentul de Energie al SUA. Comparativ cu o centrală nucleară tradițională, cea dezvăluită de Bill Gates va utiliza un reactor cu design Natrium, o premieră în industrie ce promite o durată de viață de aproximativ 60 de ani. În acest timp, va furniza aproximativ 345 de megawați de energie electrică, cu posibilitatea creșterii până la 500mw.

Combustibilul din spatele reactorului este Haleu, care nu e disponibil momentan la scară comercială. La bază, discutăm tot de uraniu-235, dar o versiune slab îmbogățită dintr-o nouă clasă de combustibili nucleari. Pe termen lung, astfel de centrale ar putea deveni din ce în ce mai dese, odată cu scăderea costurilor de construcție până la aproximativ un miliard de dolari, de la cele patru de acum.

”Dincolo de software, hardware și fundații non-profit, printre interesele lui Bill Gates se numără și sectorul energetic. După câțiva ani de cercetare, fostul șef Microsoft a anunțat prima sa centrală ce va folosi o tehnologie verde diferită. ”, conform Mediafax.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele