BCE se pregătește să țină pasul cu frenezia Bitcoin: ce este euro digital

BCE se pregătește să țină pasul cu frenezia Bitcoin: ce este euro digital

BCE se pregătește pentru a ține pasul cu vremurile și, într-o economie digitală și cu interes pentru Bitcoin, e nevoie să vină cu altceva. Așa a apărut ideea unui euro digital.

Banca Centrală Europeană pregătește terenul pentru a digitaliza moneda euro. Un astfel de proiect ar putea fi implementat din anul 2025 și e parte din strategia de a elimina plățile în numerar.

De altfel, acest proces a fost deja accelerat de pandemie. Chiar şi în Germania, prima economie a Europei și țara în care banii cash erau la putere, în 2020, pentru prima dată, consumatorii au plătit mai mult cu cardul decât cu numerar.

Euro digital, în 2025

BCE se teme, în acest context, că această tendinţă va fi una de care vor profita monedele virtuale private sau valutele străine. În 2019, un proiect al Facebook de a-şi crea propria monedă virtual a provocat un adevărat şoc. În paralel, mai multe ţări, precum China sau SUA, lucrează la propria lor criptomonedă. Beijingul a început deja testele cu plăţile în e-yuan via telefonul mobil, obiectivul fiind acela de a face din e-yuan o monedă internaţională de referinţă.

„O Europă suverană are nevoie de soluţii de plăţi inovative şi competitive”, a declarat recent ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz.

Euro digital va permite gospodăriilor şi companiilor să depună direct această monedă la un cont deschis la banca centrală, la care până acum accesul era rezervat doar băncilor comerciale. Aceşti bani vor fi protejaţi împotriva oricărui risc de pierdere, un argument puternic într-un moment în care proiectul de garantare europeană a depozitelor este în impas.

Nu e vorba de alternativa Bitcoin

Prezentare unui euro digital ca alternativă la Bitcoin este, așadar, exagerată. Criptomonedele n-au nimic în spate, valoarea unui euro digital va fi dată strict de mersul economiei reale.

Diferenţa faţă de o criptomonedă, cum este Bitcoin, este că aceasta din urmă nu este un mijloc de plată oficial. Unitatea sa de cont nu este definită de stat ci este emisă de organizaţii private.

BCE promite o utilizare rapidă, facilă şi complet sigură pentru achitarea cumpărăturilor la supermarket, online via o aplicaţie pe smartphone de exemplu, precum şi în afara domeniului online cu ajutorul cardurilor de plăţi similare cardurilor de debit.

Miza va fi „convingerea consumatorilor să treacă la un nou mijloc de plată care nu diferă de cele existente în termeni de tratament şi gama serviciilor”, estimează Heike Mai, economist la Deutsche Bank.

„Obiceiurile de plată ale consumatorilor nu se vor schimba cu lansarea unui euro digital”, susţine Guido Zimmermann, analist la LBBW.„Un euro astăzi trebuie să valoreze un euro mâine, în numerar sau digital”, subliniază și BCE.

Însă acest lucru ar putea să se schimbe în câţiva ani, când numărul şi formele monedelor electronice va creşte, adaugă analistul. De exemplu, utilizatorii vor putea efectua viramente sau plăţi între europeni, limitând comisioanele bancare, graţie unui portofel de euro digitali, disponibili 24 de ore din 24.

Mai multe despre o monedă digitală a UE am scris AICI.