Averea lui Warren Buffet a ”intrat la apă”: de ce nu e deloc afectat

Averea lui Warren Buffet a ”intrat la apă”: de ce nu e deloc afectat

Averea miliardarului Warren Buffet a intrat un pic la apă, dar scăderea este nesemnificativă.

Warren Buffet, supranumit ”oracolul din Omaha”, s-a scuturat puțin de câteva miliarde de dolari. Magnatul a pierdut, la începutul acestei săptămâni, vreo 6 miliarde de dolari, după ce prețul acțiunilor deținute la mari companii a scăzut accelerat.

Chiar și așa, Buffet n-are motive de îngrijorare.

Câștigurile sale tot sunt mai mari decât valoarea totală a unor companii-gigant ca IBM, Starbucks sau Goldman Sachs.

Averea lui Warren Buffet, un pic mai mică

Compania lui Buffet, Berkshire Hathaway, deține un număr important de acțiuni la companii precum Apple, Bank of America, American Express și Coca-Cola. Numai că luni, 19 iulie, nu a fost o zi foarte bună pentru acestea.

Prețul acțiunilor celor 4 companii a scăzut cu între 1 și 4%, ștergând în jur de 5,9 miliarde de dolari din valoare pozițiilor lui Buffet în companiile respective. La ultima raportare financiară Berkshire se lăuda cu 887 de milioane de acțiuni ale Apple. Presupunând că nu s-a atins de acțiunile respective, compania lui Buffett a pierdut 3,5 miliarde de dolari.

Berkshire a încasat și o lovitură de un miliard de dolari din cauza scăderii prețului acțiunilor Bank of America, de 2,7 miliarde de dolari în cazul Coca-Cola și de 1,1 miliarde pentru American Express.

E clar că e pierdere nesemnificativă pentru magnatul financiar, din moment ce Berkshire a cheltuit 36 de miliarde de dolari pentru portofoliul său de acțiuni Apple care în prezent valorează 126 de miliarde de dolari, de peste trei ori prețul de achiziție.

De asemenea, compania lui Buffett a cheltuit de asemenea 1,3 miliarde de dolari pe acțiuni Coca-Cola care în prezent valorează 22 de miliarde, de aproximativ 17 ori mai mult.

S-a îmbogățit din aceste mișcări, iar scăderea nu-l afectează, mai ales că e interesat de randamente pe termen lung. 

Profitul potențial al lui Buffett din cumpărarea acțiunilor celor patru companii sare de 150 de miliarde de dolari. E, așadar, mai mare decât valoarea de piață a Starbucks (136 de miliarde), IBM (123 de miliarde) sau Goldman Sachs (120 de miliarde).