Autobuzele electrice devin realitate în România: unde și când te vei putea plimba cu ele

Autobuzele electrice devin realitate în România: unde și când te vei putea plimba cu ele

Străzile din România urmează să primească primele autobuze electrice.

O companie turcească a câștigat o licitație în valoare de 35 de milioane de euro, pentru a asigura flota de transport public din Brașov și Timișoara.

„Vehiculele Karsan, care circulă de mai bine de trei ani pe străzile din țara noastră, sunt distribuite în România de către Anadolu Automobil Rom, lider în furnizarea autobuzelor electrice. Cu un număr de 160 de unități livrate, dintre care 65 autobuze electrice Karsan, Anadolu Automobil Rom, în baza contractelor semnate deja, va mai livra anul viitor încă 164 de unități, dintre care 111 produse de compania Karsan”, se menționează în comunicat remis Agerpres.

„Seria e-ATA a fost lansată pe piață pentru a satisface necesarul de autobuze verzi pentru reducerea poluării în marile aglomerări urbane. Cu dimensiuni de 10, 12 și 18 metri lungime, vehiculele din seria e-ATA reprezintă cele mai mari modele de autobuze din gama de produse electrice a companiei Karsan”, este precizat în comunicat.

Un pas înainte pentru transportul public

Autobuzele pot fi livrate cu 7 tipuri de baterii, de la 150 kWh la 600 kWh, acestea putând asigura o autonomie de până la 450 de kilometri în condiții reale de conducere. Capacitatea maximă a bateriei poate ajunge până la 300 kWh pentru modelul de 10 metri, 450 kWh pentru modelul de 12 metri și 600 kWh pentru modelul de 18 metri.

„Astfel, este asigurată posibilitatea ca vehiculul să fie utilizat pe parcursul întregii zile, fără a mai fi nevoie ca acesta să fie încărcat. Pe lângă opțiunea de încărcare prin cablu, modelul e-ATA este dotat și cu opțiunea de încărcare rapidă, fără ca șoferul să coboare din vehicul în stații”, menționează reprezentanții companiei.

De altfel, compania turcă are posibilitatea să ofere vehicule de transport public 100% electrice de toate dimensiunile, cu lungimi cuprinse între 6 metri și 18 metri. Capacitatea de transport călători este de 90 pentru e-ATA de 10 metri, peste 100 pentru e-ATA de 12 metri și 150 de pasageri pentru modelul de 18 metri e-ATA de 18 metri.

Citește și: