Augmentarea umană militară va fi necesară în următorul deceniu. Ce înseamnă acest lucru

Augmentarea umană militară va fi necesară în următorul deceniu. Ce înseamnă acest lucru

Un om de știință al Forței Spațiale SUA a spus că el crede că „augmentarea umană” va fi aici mai devreme decât ne așteptăm. Iată ce înseamnă acest lucru.

Dr. Joel Mozer, vorbind în cadrul unui eveniment la Laboratorul de Cercetare a Forțelor Aeriene, a spus că este „imperativ” ca SUA să-și depășească adversarii conducând în „augmentarea umană”, în tehnologia militară, notează Metro.co.uk.

„În secolul trecut, civilizația occidentală s-a transformat dintr-o societate industrială într-o societate bazată pe informație, dar astăzi suntem la un pas de o nouă eră: epoca augmentării umane”, a spus Mozer. „În activitatea noastră de apărare națională, este imperativ să îmbrățișăm această nouă eră, ca să nu rămânem în urma concurenților noștri strategici”.

Mozer, a cărui carieră a fost în mare parte în Forțele Aeriene SUA, dezvoltând tehnologii de zbor spațial, a avertizat că vor exista ”progrese inimaginabile realizate în următorul deceniu”. El face referire la salturile uriașe făcute în inteligența artificială, care au fost deja făcute în programe precum AlphaGo de la Google.

Omul de știință al US Space Force a adăugat că inteligența artificială ar putea dezvolta, în cele din urmă, tactici și strategii militare pe care „niciun om nu le-ar putea face”. De asemenea, el adaugă că, în cele din urmă, programele sau mașinile „autonome” ar putea sfătui comandanții în timp real. AI ar putea crea programe care proiectează linii de atac prea complexe pentru a fi înțelese de oameni, a avertizat Mozer.

Cum va ajuta augmentarea umană pe câmpul de luptă

„Acest lucru se va extinde pe câmpul de luptă, unde comandanții și factorii de decizie vor avea la dispoziție mai mulți agenți autonomi, fiecare capabil să controleze executarea unor lucruri precum recunoașterea, controlul armelor sau atacul”, a adăugat Mozer.

El a avertizat că „trebuie să ne gândim cu atenție la etica acestui lucru și la modul în care vom avea încredere în acești agenți autonomi, în special într-o eră de război letal autonom”. Trecând la augmentarea umană, el a sugerat că tehnologia de augmentare ar putea produce o „forță de muncă supraomenească”, care utilizează tehnologii precum realitatea augmentată, realitatea virtuală și stimularea centrilor nervoși.

„Ați putea pune o persoană într-o stare de flux, în care învățarea automată este optimizată și reținerea este maximizată”, a spus el. „Acest individ ar putea fi modelat într-o persoană cu un potențial extrem de performant”.

Guvernul SUA are o lungă istorie de experimentare umană pentru potențiale aplicații militare. În anii 1960, Agenția Centrală de Informații (CIA) a derulat un program sub acoperire, numit MKUltra, care a încercat să testeze efectele drogurilor, torturii și tehnicilor psihologice ezoterice asupra subiecților umani.

Nu există informații disponibile public care să sugereze că SUA au încercat până acum să îmbunătățească oamenii într-un mod sistematic până acum. Cu toate acestea, departamentul de cercetare al Pentagonului, DARPA, a întreprins proiecte care privesc augmentarea umană, cum ar fi un implant cutanat care poate detecta agenți patogeni și o rețea neurală, pentru a lega creierul uman de computere.

Între timp, Neuralink al lui Elon Musk încearcă să creeze o interfață comercială creier-computer. Compania de biotehnologie a dezvăluit recent că a reușit cu succes ca o maimuță să joace ping-pong cu mintea, folosind un implant în creier, deși criticii au subliniat că acest lucru a fost deja făcut acum zeci de ani.

Citește și: