09 apr. 2021 | 10:40

Atenție pentru toți cei care au WhatsApp. O nouă înșelătorie circulă pe rețeaua socială

ACTUALITATE
Atenție pentru toți cei care au WhatsApp. O nouă înșelătorie circulă pe rețeaua socială

WhatsApp este din nou în vizorul hackerilor. Cea mai folosită aplicație de mesagerie din lume este iar ținta unei înșelătorii cibernetice, iar Alexis Conran, expert în tehnologie, a lansat un avertisment pentru utilizatori.

De această dată, persoanele care folosesc WhatsApp sunt vizate de un nou atac, care funcționează pe o schemă mult mai periculoasă. Hackerii folosesc un cont deja compromis pentru a fura conturile altor persoane.

Mai exact, victimele primesc un mesaj de la WhatsApp cu un cod de autentificare pentru a fi folosite pe un telefon, conform postării lui Alexis Conran. Atacatorii, în schimb, își asumă identitatea unui contact al victimei vizate de atac și îi cer acesteia să le dea codul primit în telefon.

Ulterior, în momentul în care hackerul primește codul de activare trimis de WhatsApp pe telefonul victimei, se loghează și are acces la contul victimei. El poate astfel să fure și alte date de autentificare, precum și alte conturi.

Pentru a preveni astfel de atacuri, reprezentanții companiei WhatsApp recomandă activarea sistemului de autentificare în doi pași. Astfel, atunci când activezi verificarea în doi pași, există posibilitatea de a-ți introduce adresa de e-mail, care poate fi folosită de WhatsApp pentru a-ți trimite un e-mail cu un link de resetare în cazul în care ai uitat codul PIN.

Trebuie să reții, însă, că acest cod PIN pentru verificarea în doi pași este diferit de codul de înregistrare format din șase cifre pe care îl primești prin SMS sau prin apel telefonic.

Pericol pentru toți cei care au WhatsApp: tehnica prin care hackerii ajung să înșele milioane de utilizatori

Google a eliminat din magazinul Play o aplicație care copia identitatea Netflix. Era concepută pentru a răspândi programe malware prin intermediul WhatsApp.

La începutul acestui an, firma de securitate Check Point Research a descoperit că o aplicație numită FlixOnline imită Netflix și promite utilizatorilor, trimițându-le mesaje pe WhatsApp, că le va oferi două luni de abonament gratuit.

Prin aceste mesaje utilizatorii primeau și un link, care îi direcționa către un site care clona din interiorul telefonului victimei date esențiale, precum numărul cardului bancar înregistrat pe dispozitiv.