Apple vrea să inoveze industria auto: ce planuri are gigantul pentru Carplay

Apple vrea să inoveze industria auto: ce planuri are gigantul pentru Carplay

Apple, a cărui interfață CarPlay este utilizată de milioane de șoferi pentru a controla muzica, a obține indicații și a efectua apeluri telefonice, dorește să-și extindă acoperirea în mașini.

Compania lucrează la tehnologii care ar putea accesa funcții precum sistemul de control al climei, vitezometrul, radioul și scaunele. Proiectul, cunoscută sub numele de „IronHeart” pe plan intern, este încă în stadiu incipient și ar necesita o largă cooperare a producătorilor de automobile.

Ideea de bază este că mașinile ar putea fi un important factor de bani pentru gigantul tehnologic, chiar și fără a vinde un vehicul în sine. În timp ce planurile pentru o mașină Apple s-au confruntat cu eșecuri, inclusiv dezertarea unor directori cheie în acest an, compania a continuat să lucreze la dezvoltarea CarPlay. Aceasta le permite clienților să își conecteze iPhone-urile cu un vehicul pentru a gestiona așa-numitele funcții de infotainment, iar la șapte ani de la lansare, CarPlay este acum oferit de majoritatea producătorilor auto.

IronHeart ar duce platforma cu un pas mai departe. Sistemul bazat pe iPhone ar putea accesa o serie de comenzi, senzori și setări.

Control total prin iOS

Un purtător de cuvânt al Apple a refuzat să comenteze planurile de mașini ale companiei cu sediul în Cupertino, California.

Obținând acces la comenzi și instrumente, Apple ar putea transforma CarPlay într-o interfață care ar putea acoperi aproape întreaga mașină. De asemenea, datele ar putea fi utilizate de Apple sau de terți pentru a crea noi tipuri de aplicații sau pentru a adăuga funcții noi peste cele existente.

Efortul ar fi similar cu abordarea pe care Apple o afișează pentru domeniul sănătății. Compania oferă o aplicație pe iPhone care poate accesa și agrega date de pe dispozitive de sănătate externe utilizând protocolul său HealthKit. Între timp, aplicația Home folosește sistemul HomeKit al Apple pentru a controla aparatele inteligente, inclusiv termostatele, camerele de securitate și încuietorile ușilor.

IronHeart ar putea reprezenta cel mai puternic avans realizat de Apple de când a fost lansat CarPlay în 2014, dar s-ar putea să nu fie acceptat pentru producătorii de automobile.

Citește și: