25 nov. 2021 | 15:25

Apple se judecă cu spionii: ce stă la baza procesului împotriva NSO Group

ACTUALITATE
Apple se judecă cu spionii: ce stă la baza procesului împotriva NSO Group

O nouă perspectivă asupra metodelor de supraveghere ale OSN.

Apple este dispusă să meargă până la capăt împotriva celor de la NSO Group și a instrumentelor de spyware ale companiei. Producătorul de iPhone a intentat un proces împotriva NSO pentru a o „trage la răspundere” pentru guvernele care spionează utilizatorii de dispozitive Apple. Pe lângă pedepsirea NSO, Apple încearcă să interzică dezvoltatorului de software de supraveghere să folosească produsele Apple pentru cercetări viitoare.

Senior VP Craig Federighi a recunoscut că programul spion Pegasus al grupului NSO are ca scop doar supravegherea unui număr mic de persoane pe mai multe platforme, inclusiv Android. Cu toate acestea, Apple a subliniat că țintele sunt adesea activiști, jurnaliști și alți critici ai regimurilor care suprimă în mod obișnuit disidența politică. Compania a acuzat în continuare NSO de „încălcări flagrante” ale legilor la nivel federal și de stat din SUA.

O problemă importantă

Pe lângă proces, Apple promite să doneze 10 milioane de dolari, plus orice daune din cauza procesului, către grupurile care pledează împotriva sau cercetează acest tip de supraveghere digitală. În plus, aceasta a promis ajutor tehnic și informatic pentru Citizen Lab și pentru alte organizații care descoperă astfel de breșe.

În trecut, NSO Group a susținut în mod repetat că oprește accesul pentru cei care abuzează sistemul. De asemenea, compania a negat că Pegasus a fost folosit pentru a-l asasina pe jurnalistul saudit Jamal Khashoggi. Firma israeliană a intrat chiar în ofensivă, angajând un avocat pentru calomnie care i-a acuzat pe anchetatori că „interpretau greșit” datele și că în alt mod defăimează reputația NSO.

NSO ar putea să nu aibă mulți aliați. WhatsApp, de exemplu, a acuzat NSO că a permis atacuri asupra oficialilor guvernamentali. Industria tehnologică vede NSO ca o amenințare la adresa confidențialității utilizatorilor săi și, prin urmare, a reputației sale și nu va fi surprinzător dacă alte companii susțin cazul Apple.