26 feb. 2021 | 15:15

Anxietatea apelurilor telefonice: de ce o avem atât de mulți dintre noi și cum să o depășim

ACTUALITATE
Anxietatea apelurilor telefonice: de ce o avem atât de mulți dintre noi și cum să o depășim

A rămâne în contact cu cei dragi fără a-i vedea în persoană a devenit și mai important în timpul pandemiei. Dar pentru unii oameni, efectuarea sau primirea de apeluri este o experiență stresantă. Anxietatea telefonică – sau telefobia – este frica și evitarea conversațiilor telefonice și este frecventă în rândul celor cu tulburare de anxietate socială.

A avea ură față de telefon nu înseamnă neapărat că ai anxietate de telefon, deși cele două pot fi interconectate. Există, desigur, multe persoane cărora nu le place să facă sau să primească apeluri. Dar dacă această antipatie te face să simți anumite simptome, este posibil să ai anxietate de telefon.

Unele simptome emoționale ale anxietății telefonului includ întârzierea sau evitarea apelurilor din cauza anxietății sporite, senzația de nervozitate, în timpul și după apel și îngrijorarea cu privire la ceea ce vei spune. Simptomele fizice includ greață, creșterea ritmului cardiac, dificultăți de respirație, amețeli și tensiune musculară.

Dacă te simți așa, nu ești singurul. Un sondaj din 2019 realizat de oamenii de știință din Marea Britanie a constatat că 76% dintre mileniali și 40% dintre baby boomers au gânduri anxioase când le sună telefonul sau când trebuie să efectueze un apel. Din această cauză, 61% dintre mileniali ar evita complet apelurile, comparativ cu 42% din baby boomers.

Anxietatea telefonică este cu atât mai dificilă în pandemie

A vorbi la telefon poate fi descurajant, deoarece suntem limitați doar la sunetele vocilor noastre. În absența tuturor celorlalte indicii sociale – inclusiv gesturi, limbajul corpului și contactul vizual – ne putem simți adesea conștienți de sunetul propriilor noastre voci și de alegerea cuvintelor noastre.

Datorită tehnologiei, putem continua adesea zile, săptămâni sau chiar luni fără a vorbi direct cu alții la telefon. Un alt studiu a arătat că persoanele anxioase preferă să trimită mesaje text decât apelurile telefonice, considerându-l un mediu superior pentru contact expresiv și intim.

Unii oameni optează pentru mesaje text, deoarece le oferă timp să se gândească la formularea mesajelor lor, oferind posibilitatea de a fi informal. În unele cazuri, ei dezvoltă o personalitate diferită separată și, spre deosebire de sinele lor din viața reală, mai reticent.

Cauzele telefobiei și cum depășim acest lucru

Cercetările sugerează, de asemenea, că anxietatea telefonică este legată de preocuparea despre ceea ce cealaltă persoană crede despre tine. Prin eliminarea reacției imediate a celorlalți în conversațiile vorbite, mesajele text le pot oferi celor cu anxietate telefonică o modalitate de a face contact social fără teama de respingere sau dezaprobare.

Un alt motiv pentru care apelurile telefonice se pot simți uneori copleșitoare este presiunea pe care o implică concentrarea altcuiva. În conversațiile față în față, avem mai multe distrageri în mediul nostrum. Cum ar fi să ne uităm pe fereastră sau, ironic, să verificăm notificările apelurilor pierdute de pe telefoanele noastre. Acest lucru poate face ca interacțiunea să se simtă mai normală și conversația să curgă în mod natural. La un apel, nu există distrageri externe, astfel încât se poate simți că lumina reflectoarelor este asupra noastră pentru a răspunde imediat la întrebări.

Pauzele se pot simți și ele extrem de incomode. În persoană, poți vedea când cineva este distras sau se gândește, dar la telefon, tăcerile scurte se pot simți incomode. De asemenea, ne obișnuim să putem examina e-mailuri, mesaje text și postări pe rețelele sociale înainte de a apăsa butonul de trimitere, astfel încât o conversație telefonică să se simtă impulsivă și riscantă.

Dacă suferi de aceste simptome, poți face ceva în acest sens

Este ușor să amâni sau să eviți complet apelurile atunci când te simți anxios, dar cu cât amâni mai mult, cu atât este mai gravă anxietatea. Vestea bună este că nu trebuie să suferi în tăcere sau prin mesaje text. Există mai multe tehnici utile care te pot ajuta să rupi acest model.

Una dintre cele mai eficiente modalități de a depăși anxietatea telefonică este să te expui la mai multe apeluri telefonice. Cu cât o faci mai mult, cu atât devine mai puțin copleșitoare. De asemenea, este posibil ca această anxietate să fie legată de lipsa de experiență. Cu cât practici mai mult, cu atât te vei simți mai puțin anxios și mai încrezător.

Poți începe acest proces făcând o listă a persoanelor cu care trebuie să vorbești la telefon, cum ar fi prietenii sau colegii. Apoi, să parcurgi fiecare detaliu, reflectând despre ce este vorba la apelul care te face anxios. De exemplu, s-ar putea să faci o greșeală sau să te simți judecat. Când apelul s-a încheiat, recunoașterea succesului tău te va ajuta să rămâi motivat pentru următorul apel.

Dacă ai încercat să combați anxietatea telefonului sau crezi că ai putea beneficia de ajutor profesional, consilierea este o opțiune excelentă și există o serie de terapii de vorbire disponibile. Terapia cognitiv-comportamentală este un tratament foarte eficient pentru anxietatea socială și există o opțiune online care ar putea fi o alternativă adecvată dacă te simți puțin anxios în legătură cu vorbirea cu cineva în persoană.