Anunț NASA: un asteroid va trece pe lângă Pământ. Ce trebuie să știi despre traiectoria lui

Anunț NASA: un asteroid va trece pe lângă Pământ. Ce trebuie să știi despre traiectoria lui

NASA anunță că un asteroid va trece pe lângă Pământ. Iată de ce cred experții că acest eveniment poate fi considerat potențial periculos.

NASA a reperat un asteroid cu diametrul de aproape 200 de metri care va trece pe lângă Pământ marți, 1 iunie. E vorba de o distanță de 7,2 milioane de kilometri față de Terra, dar experții consideră că obiectul este considerat potențial periculos. Asta pentru că diametrul său e mai mare de 150 de metri.

NASA a botezat asteroidul KT1.

Un asteroid va trece pe lângă Pământ

Asteroidul are mărimea de 186 de metri, iar experții susțin că e comparabil cu un bloc înalt de tip zgârie-nori. Orbita sa în jurul Soarelui va atinge cel mai apropiat punct de Pământ marți, 1 iunie, când va trece la 7.242.048 de kilometri de planeta noastră.

NASA ține sub observație asteroizii care se apropie la mai puțin de 7,5 milioane de kilometri de Terra. Orice astfel de obiect mai mare de 150 de metri, cum este KT1, este considerat „potențial periculos”, potrivit NASA. Nu e singurul obiect de acest fel care va trece pe lângă Terra, dar prezența a atras atenția din cauza mărimii.

În afară de KT1, mai sunt asteroizi care trec „pe lângă” Terra zilele acestea, chiar mai aproape, dar sunt mult mai mici:

  • asteroidul KN2 trece la 144.519 km de Pământ, pe 31 mai, dar are doar 6 m (mărimea unui autobuz)
  • asteroidul KS trece la 5.954.573 km de Pământ, pe 31 mai, și are 18 m (mărimea unei case)
  • asteroidul LB trece la 1.116.885 km de Pământ, pe 1 iunie, și are 21 m (mărimea unui avion)

Cel mai recent eveniment considerabil, în care bucăți dintr-un astfel de obiect ceresc au lovit Pământul, a avut loc în 2018.

Atunci, obiectul a ajuns în Botswana, în Africa de Sud. Ani de zile oamenii de știință, dar și pasionații de mistere și-au dat cu părere asupra originii acestuia. Un studiu recent arăta că bucățile asteroidului care au aterizat în Botswana erau relativ mici. Asteroidul care le-a dat naștere a apărut ca o sclipire de lumină, conform opiniilor specialiștilor, exprimate într-un sondaj realizat de Universitatea din Arizona, iar când a ajuns pe Pământ s-a fragmentat și resturile au căzut în rezervația Kalahari.

Cercetătorii au cercetat zona și au găsit un total de 23 de meteoriți.

Citește și: