Anunț important de la ANAF: cum te scutește un pic de bătaia de cap cu Declarația Unică

Anunț important de la ANAF: cum te scutește un pic de bătaia de cap cu Declarația Unică

ANAF anunță că a simplificat un pic procesul legat de Declarația Unică. Iată ce trebuie să știi.

ANAF anunță că cei care trebuie să completeze Declarația Unică o pot descărca deja precompletată din SPV – Spațiul Privat Virtual. E o facilitate menită să ușureze un pic procesul, dar chiar și așa trebuie mare atenție. Fiecare informație deja completată pe baza istoricului trebuie verificată cu atenție.

E important, așadar, să nu trimiți documentul până nu verifici cu atenție înainte dacă toate datele introduse sunt corecte. E valabil și pentru datele personale și de contact, dar și pentru sumele introduse.

ANAF: cum descarci Declarația Unică precompletată

Ministerul Finanțelor anunță că persoanele fizice pot accesa declarația unică (formularul D 212) precompletată în baza informațiilor deja cunoscute de autoritățile fiscale, prin Spațiul Privat Virtual (SPV). ANAF avertizează însă că documentul transmis este orientativ și nu garantează corectitudinea sumelor.

Rubricile precompletate conțin:

  • veniturile realizate pentru anul 2020
  • impozitul pe venit
  • contribuțiile sociale eventual datorate pentru anul 2020
  • veniturile estimate pentru anul 2021.

Sumele sunt completate în funcție de datele deja declarate de contribuabil, cum ar fi existența unui contract de închiriere, derularea unei activități independente sau a unei activități agricole.

Descărcarea și transmiterea declarației unice se pot realiza prin intermediul Spațiului Privat Virtual. Acei contribuabili care nu au depus încă declarația unică pentru anul 2020 vor primi, începând de astăzi, declarația precompletată. Aceștia vor fi notificați despre încărcarea sa în SPV, dacă au acceptat comunicarea prin e-mail de la ANAF atunci când se primesc mesaje noi în portal.

Rol orientativ

ANAF insistă că documentul transmis are rol orientativ. Acesta nu garantează nici corectitudinea sumelor, nici faptul că toate veniturile sau obligațiile fiscale care trebuie declarate se găsesc deja în forma precompletată a declarației unice. Sumele realizate și obligațiile fiscale trebuie verificate și completate de contribuabili în baza datelor efective, cunoscute de aceștia.

În plus, ANAF avertizează că neprimirea declarației precompletate în contul SPV nu înseamnă că nu există obligația depunerii declarației unice de către contribuabil.

Pentru descărcarea declarației unice precompletate, persoana fizică trebuie să aibă cont în portalul SPV. Tot în cadrul SPV, se pot găsi și informații despre veniturile anilor anteriori, impozitate la sursă, precum cele din salarii, din dividende, din dobânzi sau altele.

În eventualitatea în care, ulterior transmiterii declarației unice, se constată erori și se dorește corectarea acestora, poate fi depusă declarația unică rectificativă.

Citește și: