Aceștia sunt primii „roboți-plante”. Cum funcționează și la ce sunt buni

Aceștia sunt primii

Cum ar fi să comunicăm cu plantele? Oamenii de știință lucrează la acest lucru. Astfel, au apărut primii roboți-plante.

Cercetătorii experimentează noi sisteme de comunicare cu plantele, prin organisme vegetale carnivore manipulate de la distanţă sau vegetaţie ce semnalează când este afectată de o boală, conform G4media.

Astfel, în Singapore, o echipă de cercetători a conectat plante la electrozi capabili să detecteze semnale electrice slabe pe care organismele vegetale le emit în mod natural. Ei au folosit această tehnologie pentru a determina o plantă carnivoră să îşi închide ”fălcile”, alcătuite din doi lobi, în urma unui semnal emis de pe un smartphone.

Acești roboți-plante ar putea manipula anumite obiecte

Cercetătorii au conectat ulterior unul dintre lobi la un braţ robotic pentru a apuca un fragment subţire de sârmă, de o jumătate de milimetru şi un obiect mic în cădere.

Evident, această tehnologie se află încă la început, însă cercetătorii sunt de părere că ar putea fi utilizată în viitor pentru a proiecta ”roboţi-plante”, capabili să manipuleze obiecte prea fragile pentru braţele rigide ale roboţilor convenţionali.

”Aceste specii de roboţi naturali ar putea interacţiona cu alţi roboţi artificiali pentru a crea sisteme hibride”, a explicat Chen Xiaodong, autorul unui studiu publicat de Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore, citat de aceeași sursă.

Bineînțeles că rămân multe probleme de rezolvat în ceea ce privește acești roboți-plante. Spre exemplu, oamenii de ştiinţă pot stimula închiderea ”fălcilor” plantei carnivore, dar încă nu le pot deschide, un proces care în natură durează zece ore sau mai mult. Sistemul poate, de asemenea, să detecteze semnale slabe emise de plante, dând naştere posibilităţii ca fermierii să fie alertaţi când plantele lor se îmbolnăvesc, într-un stadiu incipient.

”Prin monitorizarea semnalelor electrice emise de plante, putem fi capabili să detectăm posibile semnale de suferinţă şi anomalii”, a precizat Chen. ”Fermierii pot afla că o boală se răspândeşte, chiar înainte de apariţia simptomelor evidente”, a adăugat el.

Cercetătorii de la NTU au proiectat electrozi cu textura moale a filmului de plastic, ce pot fi ataşaţi de o plantă pentru a detecta semnalele într-un mod mai fiabil. Aceştia sunt lipiţi cu ”termogel”, un lichid ce se transformă în gel la temperatura camerei.

Acesta e robotul care îți scoate planta la plimbare

Unele plante sunt organisme heliotropice, adică au capacitatea de a se orienta spre soare sau altă sursă de lumină. Cel mai bun exemplu este floarea-soarelui, care are atât frunzele, cât și florile capabile de așa ceva.

Cum ar fi dacă plantele ar putea să facă mai mult decât să se întindă? Dacă s-ar putea mișca precum animalele? Probabil asta a avut în minte și inventatorul acestui robot, care transportă o plantă în spate.

Chinezul Sun Tianqi a creat robotul cu șase picioare în cadrul companiei sale Vincross. Hibridul robot-plantă arată ca un crab cu frunze și se deplasează spre Soare atunci când planta are nevoie. De asemenea, acesta se poate juca cu proprietarul său și dansează în momentul în care rămâne fără apă.

Citește și:
Etichete: