Acest rapper spune că poate cumpăra o întreagă planetă: de ce ar fi o fraudă

Acest rapper spune că poate cumpăra o întreagă planetă: de ce ar fi o fraudă

Rapperul Lil Uzi Vert spune că vrea să cumpere o planetă. Mai exact, gigantica exoplanetă gazoasă WASP-127b. Aceasta ar fi, cu siguranță, prima achiziție de acest gen. Dar oare e posibil să se întâmple această premieră?

Din păcate, Uzi – care și-a inserat în frunte un diamant de 24 de milioane de dolari și a decis, împreună cu cântăreața Grimes, să-şi pună chip-urile lui Elon Musk în creiere, pentru a atinge “înțelepciunea zeilor” – șochează din nou.

Rapperul Lil Uzi Vert vrea să cumpere o planetă – de ce nu-i iese

Rapperul, totuși, pare că nu are cea mai bună înțelegere a legii spațiale. Experții au declarat către Business Insider că achiziționarea unei exoplanete este legal imposibilă. Și chiar dacă ar fi legală, ar putea Uzi să-și permită asta? Totuși, anunțul fără sens ridică întrebări importante despre cine deține cosmosul (nimeni) și ce ar fi nevoie pentru ca acest lucru să se schimbe.

Uzi a scris pe Twitter că „încă lucrează la asta” și că achiziția ar trebui să fie o surpriză. Grimes a adăugat apoi un alt tweet, pentru a spune că „documentația este aproape completă pentru ca Lil Uzi Vert să revendice legal WASP-127b”.

Din păcate, cu excepția cazului în care Grimes și Uzi au avut o întâlnire secretă și au încheiat o înțelegere cu un fel de consiliu galactic, orice documentație despre care vorbește duo-ul bizar nu are niciun fel de legitimitate.

„Dacă cineva i-a vândut o planetă sau crede că deține această planetă în sensul normal al cuvântului, pur și simplu, nu este adevărat”, a declarat pentru Insider profesorul de drept spațial al Universității din Nebraska-Lincoln, Frans Von der Dunk. „Este o fraudă”.

Tratatul privind spațiul cosmic din 1967 interzice oricărui guvern sau oricărei persoane fizice să pretindă proprietatea asupra teritoriului extra-pământesc.

„Puteți să le dați banii, dar asta nu înseamnă nimic”, a declarat Ram Jakhu, directorul Institutului de Drept Aerian și Spațial al McGill. „Vor exista întotdeauna companii care încearcă să vă vândă lucruri. Dacă pot câștiga bani de la tine, de ce nu? Dar asta nu înseamnă că este recunoscută legal”.

Citește și: