07 apr. 2021 | 10:00

Aceasta este prima fotografie făcută de elicopterul trimis pe Marte. În curând, va avea primul său test de zbor

ACTUALITATE
Aceasta este prima fotografie făcută de elicopterul trimis pe Marte. În curând, va avea primul său test de zbor

Elicopterul trimis pe planeta Marte de NASA, supranumit Ingenuity, este online și tocmai a făcut prima fotografie color.

Roverul Perseverance al agenției a coborât recent elicopterul de patru kilograme pentru a se descurca singur pe suprafața marțiană accidentată.

De atunci, a experimentat prima sa noapte rece în Craterul Jezero de pe Marte, unde temperaturile pot scădea și până la -90 de grade Celsius.

Probabil că Ingenuity nu va câștiga niciun premiu de fotojurnalism pentru prima sa fotografie. Imaginea cu rezoluție redusă arată în mare parte pietriș și conturul umbrei roverului Perseverance.

„Imaginea a fost făcută pe 3 aprilie 2021, în timp ce aparatul rotor cu energie solară se afla încă sub rover după ce a fost implementat”, se arată într-o postare pe site-ul oficial NASA pe imagine. „Se așteaptă ca câteva imagini cu rezoluție mai mare să fie făcute de acest aparat de fotografiat în timpul fiecărui zbor de testare al lui Ingenuity”.

Ingenuity va fi primul elicopter care zboară pe Marte

Imediat după 11 aprilie, Ingenuity va încerca primul său zbor, prima dată când un vehicul va încerca să facă acest lucru pe suprafața altei planete. Din fericire, aparatele sale electronice par să fi supraviețuit primei nopți brutale fără căldura și fluxul constant de putere din roverul Perseverance.

Echipa lui Ingenuity de la Jet Propulsion Laboratory al NASA este încântată de ceea ce va urma. Odată ce elicopterul este supus mai multor teste, acesta își va alimenta palele cu rotor dublu pentru prima dată.

Imaginile realizate de camera WATSON (senzor topografic cu unghi larg pentru operațiuni și inginerie) a roverului, atașată la capătul brațului său lung robotizat, îl arată pe Ingenuity întinzându-și cele patru picioare axiale, pe măsură ce „merge vertical”. Poți vedea imaginile chiar aici.

Echipa de la Jet Propulsion Laboratory a NASA a ales deja un loc perfect pentru a face acest experiment – o câmpie, în cea mai mare parte plată, chiar la nord de locul de aterizare al roverului Perseverance.

Este o perspectivă interesantă. Dacă va avea succes, elicopterul Ingenuity ar putea deschide un mod cu totul nou de a explora suprafețele pustii ale altor planete.