Aceasta este o mașină veche de 40 de ani care are toate dotările unei mașini moderne

Aceasta este o mașină veche de 40 de ani care are toate dotările unei mașini moderne

Pasionații de automobile știu să aprecieze o mașină de epocă. Fie că le vedem pe stradă, la o paradă sau parcate în diferite expoziţii, maşinile istorice sau „de epocă” ne atrag privirile, iar fotografiile cu acestea fac deliciul reţelelor sociale.

La fel este și acest autoturism din 1983. Mașinile începeau atunci să adopte formele pătrățoase, dar dacă este să ne luăm după exteriorul lui Nissan NRV II de acum 37 de ani, aproape nimic nu poate fi considerat special.

În schimb, inginerii japonezi s-au concentrat pe tehnologie, capitol la care conceptul strălucește chiar și astăzi printre cele mai moderne mașini. Și vorbim despre o mașină făcută acum aproape 40 de ani.

Nissan NRV II este o mașină care îmbină clasicul cu modernul

Astfel, literele din numele conceptului vin de la Nissan Research Vehicle II. Autoturismul avea rolul de a testa cele mai noi tehnologii care urmează să fie introduse pe mașinile de serie, însă japonezii au dezvoltat aceste gadgeturi cu mulți ani înainte de a deveni populare.

Sub capotă, putem identifica un propulsor de 1,3 litri turbo, care oferă o putere de 120 CP, similar cu ce este oferit astăzi de majoritatea mașinilor de clasă compactă. Propulsorul funcționează cu metanol și este conectat la o transmisie manuală cu cinci trepte.

Autoturismul este dotat cu faruri automate, care se aprind la momentul lăsării serii. De asemenea, senzorii amplasați în spatele parbrizului pornesc ștergătoarele atunci când începe ploaia, lucruri normale pentru mașinile de astăzi.

În ceea ce privește interiorul, acesta dispune de un instrumentar digital, care afișează un întreg calup de informații pentru șofer. Mașina beneficiază de un sistem de cruise control adaptiv, operat cu tehnologie radar, care identifică precis distanța la care se află mașina din față și frânează autoturismul în cazul unui impact.

Mai mult, volanul dispune de comenzi (care rămân fixe în timpul condusului) pentru sistemul de cruise control, dar și pentru unitatea media. Aceasta din urmă include un sistem de navigație și hărți digitale. Ecranul color dispune de tehnologie CRT (cu tub catodic) și poate fi controlat prin intermediul comenzilor tactile.

Mașina dispune chiar și de un sistem de recunoaștere vocală. Până la 26 de comenzi pot fi recunoscute de mașină, dar acestea trebuie să fie dictate de șofer înainte de prima utilizare. Autoturismul dispunea de aproximativ 30 de computere pentru a funcționa.

Așadar, când privești clasica Nissan NRV II nici nu te gândești că avea acum 40 de ani atâtea specificații pe care le au mașinile performante de astăzi. O adevărată mașină de epocă ce a sfidat timpul.

 

Citește și: