A treia doză de vaccin împotriva Covid-19, o posibilitate reală: anunțul experților germani

A treia doză de vaccin împotriva Covid-19, o posibilitate reală: anunțul experților germani

Cu excepția soluției de imunizare de la Johnson & Johnson, vaccinurile împotriva Covid-19 vin la pachet cu două doze. Se pare însă că imunizarea antiCovid s-ar putea să necesite, pe termen lung, trei doze.

Cel mai recent anunț pe marginea acestui subiect a venit de la autoritățile sanitare germane. În opinia lor, sunt șanse mari să ai nevoie de un al treilea vaccin împotriva noului coronavirus administrat anul viitor. Mesajul experților nemți este similar cu ceea ce au spus mai mulți producători de vaccinuri.

Într-un interviu publicat duminică de grupul Funke, preşedintele Comisiei Permanente de Vaccinare din Germania (StiKo) Thomas Mertens, a avertizat că „vaccinurile actuale împotriva noului coronavirus nu vor fi ultimele”. „În principiu trebuie să ne pregătim pentru ca probabil anul viitor să fie nevoie să ne reîmprospătăm protecţia imunitară”, a afirmat oficialul.

Pe de altă parte, este important de reținut că, la această oră, nu s-a luat o decizie definitivă pe marginea acestui subiect. Cu alte cuvinte, în Germania nu este clar dacă acest al treilea vaccin va deveni obligatoriu pentru cei care au primit deja două doze sau discutăm de o recomandare. Momentan, se așteaptă concluziile studiilor imunitare realizate pe populația vaccinată.

În acelaști timp, însă, responsabilii sănătăţii ai guvernului central şi ai landurilor urmează de obicei recomandările (StiKo). În declaraţii acordate de asemenea grupului medical Funke, expertul sanitar al Partidului Social-Democrat (SPD), Karl Lauterbach, a precizat la rândul său, că se pare că imunitatea la actualele vaccinuri durează în jur de şase luni.

Thomost Mertens a explicat că un al treilea rapel ar putea deveni o necesitate urgentă, cât timp apar noi variante ale coronavirusului împotriva cărora eficiența vaccinurilor actuale este periclitată. Ca argument, a citat studii de la AstraZeneca și Johnson & Johnson care s-au dovedit mai puțin eficiente împotriva variante sud-africane de Covid-19.

Mesajul autorităților germane vine la câteva săptămâni după ce companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech au spus că, în opinia lor, imunitatea împotriva noului coronavirus poate fi menținută cu o a treia doză de vaccin administrată după un an de la prima doză.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: