A născut după ce s-a vaccinat anti-Covid: anticorpii bebelușului, o premieră mondială

A născut după ce s-a vaccinat anti-Covid: anticorpii bebelușului, o premieră mondială

Pentru o perioadă, medicii au fost sceptici în a recomanda vaccinarea anti-Covid persoanelor gravide. O americancă mai ambițioasă a decis însă să facă acest pas și tocmai a născut.

Tânără este o asistentă medicală din sudul statului Florida și, pentru că făcea parte din prima categorie de oameni ce putea fi vaccinați, a primit prima doză de vaccin în perioada sarcinii. Conform datelor obținute de The Guardian, nu doar că a născut un copil sănătos, dar acesta are anticorpi împotriva noului coronavirus.

În opinia medicilor care au investigat cazul, aceasta este prima situație din întreaga lume în care un bebeluș s-a născut cu anticorpi, după vaccinarea mamei. Femeia a primit prima doză din vaccinul produs de Moderna în ianuarie, la 36 de săptămâni de sarcină, apoi l-a născut pe bebeluș, iar doi medici au constatat că acesta are anticorpi Covid-19, scrie Mediafax, citând The Guardian.

Concluziile medicilor nu au fost confirmate până la această oră de o autoritate independentă, dar au fost publicate. Medicii responsabili de caz au fost Paul Gilbert și Chad Rudnick. Ei au spus că femeia, angajată în domeniul sănătății, deci în prima linie de luptă împotriva pandemiei, a născut o fetiță puternică și sănătoasă la trei săptămâni după vaccin. Sângele bebelușului a fost analizat din cordonul ombilical, fiind astfel detectați anticorpii.

Informația este una foarte utilă și deși trebuie certificată independent și confirmată pe mai multe viitoare mame, ar putea reduce semnificativ riscul infecției cu Sars-CoV-2 la nou-născuți. „Din câte știm, acesta este primul caz din lume raportat al unui nou-născut cu anticorpi după vaccinare”, a declarat Gilbert: „Am testat cordonul ombilical al bebelușului pentru a vedea dacă anticorpii au trecut de la mamă la bebeluș, ceea ce vedem că se întâmplă cu alte vaccinuri administrate în timpul sarcinii”.

O variabilă importantă ține de durata protecției la bebeluși, cât rezistă anticorpii în organism. Astfel de particularități vor fi lămurite odată cu trecerea timpului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: