A fost inventat lemnul „inteligent”: cum îți scade factura la curent

A fost inventat lemnul „inteligent”: cum îți scade factura la curent

Cea mai nouă descoperire științifică te va face să te miști mai mult.

Cercetătorii din Elveția au dezvoltat o tehnologie care poate transforma pașii în electricitate. Astfel, sursa de energie exploatată este pardoseala din lemn. Practic, a fost dezvoltat un dispozitiv de recoltare a energiei care folosește lemnul combinat cu un înveliș din silicon și cu nanocristale pentru a produce suficientă energie pentru a alimenta becurile cu LED dar și electrocasnicele mici.

Dispozitivul, numit nanogenerator, se bazează pe intercalarea a două bucăți de lemn între electrozi.

Lemnul devine încărcat electric datorită contactului și separării atunci când este călcat datorită unui fenomen numit „efect triboelectric”. Acest efect apare atunci când electronii se pot transfera de la un obiect la altul, asemănător cu electricitatea statică produsă atunci când freci un balon pe păr pentru câteva secunde.

Dacă un material este tribo-pozitiv, acesta tinde să piardă electroni, iar dacă este tribo-negativ, acesta tinde să atragă electroni, a spus autorul principal al studiului, Guido Panzarasa, profesor din cadrul Eidgenössische Technische Hochschule Zürich.

Ce presupune noua tehnologie

„Lemnul nu are o tendință puternică de a pierde și nici de a atrage electroni. Ca atare, lemnul este un material triboelectric teribil, dar lemnul este un material de construcție excelent ”, a spus profesorul.

Utilizarea unui prototip cu o suprafață mai mică decât o bucată de hârtie A4 a produs suficientă energie pentru a aprinde lămpi LED.

„Imaginați-vă să existe parchete cu aceste tipuri de dispozitive și cantitatea de energie care ar putea fi produsă doar pentru că oamenii merg pe aceste suprafețe”, a spus Panzarasa. Acesta a mai adăugat, „noi ne-am concentrat să demonstrăm posibilitatea modificării lemnului cu proceduri relativ ecologice pentru a-l face triboelectric. Molidul este ieftin și disponibil și are proprietăți mecanice favorabile. ”

Panzarasa a mai specificat că mai este mult de muncă până această tehnologie va putea fi folosită la nivel industrial.

„Ne-am concentrat atenția asupra dezvoltării unei metode pentru a o face și mai prietenoasă din punct de vedere industrial. Și pentru aceasta trebuie să sacrificăm poate eficiența generală în favoarea unor metode mai ușoare de modificare a lemnului. Așa că, deși puterea electrică a unui singur dispozitiv nu ar fi la fel de mare ca cea pe care am publicat-o, unirea mai multor dispozitive pe o unitate de pardoseală mai mare va produce în cele din urmă o cantitate semnificativă de energie.”

În concluzie, o să mai dureze până când ne vom putea produce propria energie doar prin mers. În orice caz, această tehnologie, dacă va fi dezvoltată, va ajuta la scăderea poluării generale prin simplu fapt că energia este produsă într-un mod 100% ecologic.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: