15 dintre cele mai ciudate lucruri care există pe Pământ

Pământul este minunat de ciudat. De la creaturi minuscule care pot supraviețui în cele mai vitrege condiții, la minerale atât de închise la culoare încât ochiul uman nu le poate distinge. Iată câteva din cele mai uimitoare lucruri care există pe planeta Albastră despre a căror existență nu ai fi crezut vreodată că este posibilă.

Care sunt cele mai ciudate lucruri de pe Pământ

Planeta Albastră continuă să ne uimească prin lucrurile pe care ni le poate oferi. Chiar dacă unele lucruri au fost suficient de mediatizate pentru a deveni cunoscute, există și lucruri mai puțin știute de către oameni. Află care sunt acestea.

Vantablack, cea mai neagră substanță din Univers

Vantablack este un material făcut din nanotuburi de carbon, cu o absorbție maximă de 99,965% din radiație. Este cea mai neagră substanță cunoscută. Acest material reprezintă o „pădure” de nanotuburi verticale. Când lumina atinge suprafața vantablack-ului, în loc să se reflecte înapoi, aceasta rămâne “prinsă” în interior și este continuu refractată între tubi până când se transformă în căldură. Practic, oamenii nu disting culoarea acestui material. Pur si simplu se uită la el și se holbează intr-o ..gaură neagră.

Îngerul albastru, un animal acvatic asemănător unui extraterestru

Glaucus Atlanticus este o specie de melc acvatic denumită “îngerul albastru”. Această creatură minunată se găsește numai în apele adânci ale Coastei Africii de Sud și ale Australiei.  Ca orice arătare încântătoare la prima vedere, este și foarte periculoasă. Ingerul Albastru este carnivor și se hrănește cu animale maritime veninoase, cum ar fi Galera Portugheza, cea mai periculoasă meduză otrăvitoare din lume. Ingerul Albastru colecteaza veninul prazii sale si il foloseste la urmatoarea vanatoare.

Aerogel, materialul care arată ca un nor pufos

Aerogelul este un material ultraușor fabricat din gel și gaz. I se mai spune și “fum înghețat” sau “nor solid” datorită aspectului său aerat. Aerogelurile sunt o clasă specială de materiale poroase obținute prin uscarea în condiții supracritice a unui gel umed. Metoda de preparare conferă aerogelului proprietăți speciale: porozitate și omogenitate ridicată, volum al porilor foarte mare, densitate extrem de scăzută și suprafață specifică foarte mare. În cazul aerogelurilor se poate ajunge ca aerul să ocupe mai mult de 98% din volum. Este folosit în izolații pentru că aerul este un slab conductor de căldură.

Coaja colorată a eucaliptului curcubeu

Eucalyptus Deglupta arată ca și când tocmai ar fi picat dintr-un magazin cu bomboane. Crește în Indonezia, Papua Noua Guinee și Filipine. Acest copac are coaja multicoloră, în nuanțe puternice de albastru, portocaliu, verde sau galben.  Culorile neobișnuite apar când copacul își schimbă scoarța, iar nuanțele se schimbă pe măsură ce copacul înaintează în vârstă. Curcubeul se formează datorită clorifilei care se combină cu taninii specifici acestei specii de eucalipt.

Catedrala de sare din adâncuri

Catedrala de sare din Zipaquira este o biserica catolica construita in galeriile subterane din Cundinamarca, în Columbia.  Aceasta a fost ridicată într-o fostă mină de sare în anul 1954. Este construită exclusiv din blocuri de sare și se află la 180 de metri adâncime. Catedrala poate adăposti peste zece mii de credincioși.

Rechinul Goblin, fosila vie coborâtă din cele mai negre coșmaruri

Rechinul Goblin este o specie de rechin abisal descris de cercetători ca fiind o fosilă vie deoarece a existat ca specie în trecutul îndepărtat și nu are rude apropiate în prezent. Această specie a locuit pe această planetă încă de acum 100 milioane de ani, ceea ce nu se poate spune deocamdată despre alte specii de rechini. Numele de Goblin se referă la aspectul său bizar și este de fapt o poreclă, iar alături de acesta, rechinul este supranumit și Rhino sau spiriduș. Rechinul Goblin are lungimea corpului de până la 3,3 m și greutatea de peste 160 kg. Această creatură a adâncurilor a folosit drep inspirație pentru neomorful din filmul Alien:Covenant.

Bismutul, un mineral cu aspect psihedelic

Probabil vă amintiți bismutul din tabelul elementelor afisat in cabinetul de chimie pe care-l vizitati in timpul anilor de liceu. Este posibil să-l fi reținut mai bine dacă ați fi știut că este atât de colorat. Este un cristal multicolor, care pare alcătuit din mai multe curcubee suprapuse.

Vulcanul din Indonezia care aruncă lavă albastră

Vulcanul Kawan Ijen este renumit pentru că în timpul erupțiilor, lava aruncată pare a fi colorată în nuanțe de albastru și mov. Practic, lava cu pricina nu este de fapt albastră. Iluzia este creată de gazele sulfurice care ies la suprafață odată cu celelalte materii. Atunci când gazele se aprind, acestea ard cu o temperatură foarte mare, ceea ce le conferă intensa culoare de albastru electric.

Manuscrisul Voynich, cartea misterioasă scrisă într-o limbă necunoscută

Manuscrisul lui Voynich, cunoscut și ca manuscrisul de la Vila Mondragon, este un manuscris cifrat misterios, încă nedescifrat, despre care nu se cunoaște nici autorul și nici data apariției. Are forma unei cărți ilustrate cu 232 pagini. Textul este scris cu litere și cuvinte neidentificate, fără greșeli, tăieturi sau corecturi.

Desenele în schimb sunt executate cu mai puțină strădanie. Ele reprezintă plante, oameni, animale și teme astronomice. Plantele de exemplu nu au putut nici ele să fie identificate. Cu toate eforturile intense depuse pentru descifrarea sa, manuscrisul nu s-a putut descifra nici până în ziua de azi. El ar putea avea un sens oarecare, dar poate fi și doar o farsă cu aparențe serioase.

O scriere misterioasă într-un alfabet necunoscut și fără corespondent în istorie, imagini ale unor plante inexistente pe Pământ, semne zodiacale complexe și siluete feminine scăldându-se în bazine diforme, pline cu un lichid ciudat – acestea sunt doar câteva dintre elementele care i-au determinat pe cercetători să declare manuscrisul Voynich drept cel mai bizar document descoperit vreodată.

Point Nemo, cel mai îndepărtat loc de pe Pământ

Point Nemo este cel mai îndepărtat punct față de uscat. Cunoscut ca punctul inaccesibil, este localizat în centrul triunghiului format de insulele Ducie, Motu Nui si Maher, de lângă Antarctica. Este atât de departe, încât singurii oameni care au ajuns în ultimii ani, în apropierea lui au fost astronauții de pe Stația Internațională care orbiteaza Pământul, distanța pe verticală între stație și punctul respectiv fiind considerabil mai mică decât cea între Point Nemo și orice așezare umană pe Pământ.

Depresiunea Danakil,  decorul unui spațiu extraterestru

Situată în Etiopia, depresiunea Danakil arată ca platoul unui film cu extraterestri. Localizată în Triunghiul Afar, este “dotată” cu piscine de lavă, mici lacuri cu apă fosforescentă și fierbinte și coloane impresionante de sare. Gaze otrăvitoare ies din când în când la suprafață, iar dacă vă aventurați în zonă, puteți călca din loc în loc în mici bălți de …acid.

Lacurile și râurile de sub ocean

Par desprinse de pe suprafața unei alte planete și au o salinitate mult peste cea a apelor oceanului care le înconjoară. Apa aici este mai densă și de aceea se separă evident de apele din jur. Lacurile din adâncuri au valuri ale căror direcție poate fi diferită față de valurile oceanului. Submarinele pot practic să plutească pe suprafața lor și sunt un loc important de cercetare pentru oamenii de știință care studiaza cele mai vitrege condiții în care poate exista viață. Apele acestea sunt însă saturate de metan și hidrogen sulfurat, ceea ce le face otravitoare pentru oameni.

O ciupercă, cel mai mare organism viu de pe Pâmânt

Armillaria Ostoyae mai este cunoscută și drept ciuperca de miere. Este mai mare decât balenele, elefanții sau copacii baobab. Mărimea ei  nu ține de greutate ci de suprafața pe care se întinde miceliul ciupercii. Această ciupercă se întinde pe aproximativ 10 kilometri pătrați de teren în padurea națională din Oregon. Specialiștii care au descoperit-o au folosit mostre de ADN ca sa poată dovedi că ciupercile aparțin aceluiași organism.   Ciuperca gigant a crescut de-a lungul a peste 8600 de ani și …are un gust delicios.

Tardigrades, microorganismele terestre care pot supraviețui în spațiu

Tardigradele sunt animale nevertebrate de dimensiuni foarte mici, 1,5 – 0,1 mm lungime. Sunt răspândite pe tot globul, de la 6000 m înălțime în Munții Himalaya până la 4000 metri în adancimile Pâmântului. Aceste animale pot fi găsite în sol și nisip umed, în apele dulci stătătoare sau lin curgătoare, mai rar în mediul marin. Însă, cel mai des tardigradele au fost observate printre asociațiile licheni și mușchi. Tardigradele sunt capabile să supraviețuiască în condiții extreme, la temperaturi de -273 °C și +151 °C, și își păstrează vitalitatea circa un deceniu fără apă. De asemenea pot supraviețui radiațiilor, lichidelor ajunse la punctul de fierbere, presiunii de pe fundul oceanelor și chiar …atmosferei depresurizate.

Cristalele gigantice din peștera ..Cristalelor

Evident cunoscută sub numele de Peștera Cristalelor, acest loc adăpostește o adevărată comoară: Un oraș din cristale de gips care fac orice explorator să pară doar un pitic. Acest loc uimitor a fost descoperit în 2000 atunci când minerii au secat un lac subteran aflat într-o mină de zinc din statul Chihuahua.  Cristalele uriașe au o puritate atât de ridicată, încât nu au putut fi datate cu mijloace convenționale. În schimb aici a fost descoperită o bacterie în vărstă de ..50 de mii ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: