Ziua Profesorului, pe prima pagină din Google: surpriza zilei pentru toți profesorii

Ziua Profesorului, pe prima pagină din Google: surpriza zilei pentru toți profesorii

Ziua Profesorului e sărbătorită anul acesta și pe prima pagină din Google. Compania a ales să marcheze momentul cu un doodle special pentru mediul educațional.

Din 1994, UNESCO a stabilit ca Ziua Profesorului să fie celebrată în fiecare an pe 5 octombrie. Astfel, Google marchează momentul de astăzi cu o surpriză pentru toți profesorii. România respectă data internațională pentru celebrare.

În acest doodle pregătit de Google pentru Ziua Profesorului aduce la un loc unele dintre elementele pe care mediul educațional le folosește în prezent. Vorbim de un laptop, de o riglă, de o trimitere la fizică printr-o planetă și un bec, dar exista și-o paletă de culori folosită la desen. Totodată, nu lipsește un măr, deși aceasta e o trimitere mai mult la sistemul educațional din Statele Unite ale Americii.

Ziua Profesorului Google doodle

Ziua Profesorului, sărbătorită la nivel internațional

Ziua Profesorului a fost desemnată de UNESCO cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor.

Recomandarea din 1966 împreună cu Recomandare privind învățământul superior (1977) formează principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice.

În ceea ce privește situația din România, avem Ziua Învățătorului pe 5 iunie, iar din 2013 sunt două zile sărbătorite independent.

În 2020, când vorbim de educație, suntem în punctul în care există sistemul clasic, cu predare la clasă, dar și nevoia pentru un sistem digital, accesibil online. Anul acesta a scos în evidență multe dintre carențele pe care sistemul clasic le are, dar și cât de greu se adaptează noutăților.

O speranță pentru viitor vine din Agenda 2030, adoptată de ONU în septembrie 2015, care garantează o educație de calitate pe termen lung. În următoarele decenii, e posibil ca acest doodle pentru Ziua Profesorului să primească tot mai multe elemente digitale și să rezume mai bine ce înseamnă o pregătire educațională pentru generațiile viitoare. Deocamdată, avem acest mix între digital și analog.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: