VIDEO Dacia care rupe gura târgului și poate fi trimisă la război: plutește și e blindată

VIDEO Dacia care rupe gura târgului și poate fi trimisă la război: plutește și e blindată

Dacia uimește din când în când, chiar dacă modelele sale sunt văzute drept accesibile pentru mai toată lumea și nu ies neapărat în evidență cu ceva spectaculos. Nu te-ai fi așteptat așadar la un model blindat care să poată pluti.

Se vorbește de ceva vreme despre un vehicul Dacia Duster care să fie destinat exclusiv Armatei Române și să îndeplinească cerințele NATO, Alianță din care face parte și România. Un prototip în acest sens a fost prezentat încă de acum 6 ani, dar ideea părea abandonată.

Între timp, însă, au ieșit la iveală noi planuri. Un model Dacia Duster complet blindat a fost prezentat Guvernului și ar urma să iasă pe linia de asamblare cu o caroserie în nuanțele armatei. Iar funcțiile pot fi uimitoare.

Dacia Duster care poate pluti și este blindată

Specialiștii din domeniu susțin că vor fi disponibile două versiuni. Una dintre ele, rezervată transportului, va prezenta protecție balistică Nivelul 3 conform standardului STANAG pentru caroserie și Nivelul 2 pentru geamuri. Blindajul, oferit opțional, este realizat după ieșirea de pe liniile de asamblare și include Kevlar, dar și o serie de panouri din oțel dur.

Cea de-a doua versiune e una de supraveghere și poate lansa drone. Va beneficia de prezența unei platforme pentru lansarea dronelor și va avea doar două locuri. Mai mult, poate pluti, poate acționa ca o veritabilă amfibie.

Este complet etanșă și poate – spun cei de la Dacia Duster Trails – chiar să plutească. Aceasta va avea blindaj Nivelul 4 în anumite zone ale caroseriei, iar geamurile vor veni cu blindaj Nivelul 3. Dacia Duster pentru armată poate transporta două drone de atac și trei de supraveghere. Dronele de atac pot elibera muniție de tip RO AG7 (RPG 7 produse sub licență românească) sau pot lansa grenade.

Dronele pot fi lansate prin partea posterioară a vehiculului, atunci când luneta este îndepărtată. Acestea pot comunica între ele prin intermediul unor sisteme bazate pe laser sau cu ajutorul unor micro-fire de cupru. Comunicația radio este de evitat din cauza riscului interceptării și bruiajului.

Proiectul se desfășoară în colaborare cu o companie specializată în producția de electronice de apărare internațională din Israel.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: