VIDEO Experiment: cât de ușor se transmite virusul într-un spațiu închis

VIDEO Experiment: cât de ușor se transmite virusul într-un spațiu închis

Știm deja cu toții cât de contagios este noul coronavirus. În acest sens, a fost realizat în Japonia un experiment care îți arată cât de ușor se răspândește virusul într-un spațiu închis. Poate așa te gândești de două ori înainte să ieși la terasă, chiar dacă e vară și vremea te îmbie la un suc cu prietenii.

Experimentul realizat de televiziunea publică NHK, din Japonia, arată că un singur om infectat cu virusul poate îmbolnăvi, la rândul său, alți 9 oameni care se află în aceeași încăpere.

Astfel, unul dintre participanții la experiment și-a întins pe mâini un lichid special, care este vizibil doar cu ajutorul luminii ultraviolete. Acest lichid reprezintă germenii unei persoane bolnave care tușește în palmă. Apoi, în restaurantul cu autoservire, el își pune mâncare în farfurie și se așază la masă, alături de celelalte persoane.

După jumătate de oră, lumina se stinge, iar filtrele cu lumină ultravioletă arată petele din lichid prezente pe toate suprafețele din zonă – tacâmuri, farfurii, masă, dar și pe mâinile și fețele oamenilor, care au intrat toți în contact cu virusul.

Acestea sunt, așadar, consecințele nerespectării regulilor impuse de autorități: nespălatul pe mâini, nedezinfectarea suprafețelor locurilor publice, nerespectarea distanțării sociale și nepurtarea măștii.

Este absolut normal să atingi un întrerupător, o bară de la metrou sau o clanță. Însă este de datoria noastră să ne spălăm pe mâini cât putem de des, să evităm contactul prea apropiat cu alte persoane și să semnalăm eventualele nereguli în ceea ce privește respectarea măsurilor.

Un alt experiment îți arată de ce igiena e crucială

La începutul pandemiei, publicația The Verge a prezentat un experiment care te-ar putea convinge că distanțarea socială este cea mai bună idee într-o situație precum cea actuală. Îți arată că răspândirea se poate face mai ușor decât poate ți-ai dat seama.

Poți contracta virusul direct de la o persoană infectată sau de pe suprafețele pe care virusul a reușit să ajungă: de la bara de la metrou sau din autobuz până la coșul de cumpărături de la supermarket.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: