Dacă vrei să fii în siguranță, va trebui să ștergi și să eviți aceste aplicații

Dacă vrei să fii în siguranță, va trebui să ștergi și să eviți aceste aplicații

Un sfat dat de către un copil cercetătorilor a dus la descoperirea de adware și alte aplicații concepute pentru a înșela publicul. Aceste aplicații au fost listate atât în Apple App Store, cât și în Google Play Store.

Aplicațiile, care pretindeau că oferă funcții precum imagini de fundal, conținut de divertisment și descărcări de muzică, au fost instalate de peste 2,4 milioane de ori.

Unele dintre aceste aplicații difuzau anunțuri chiar și atunci când nu erau deschise ceea ce înseamnă că foloseau viruși troieni HiddenAds.

A fost nevoie de un copil care să rezolve situația

Deși poate părea o soluție la îndemână să dezinstalezi o aplicație, acestea despre care vorbim foloseau pictograme ascunse, astfel încât utilizatorii să nu poată afla cum să scape de ele.

Pe lângă livrarea de programe publicitare, unele dintre aceste aplicații percep, de asemenea, între 2 și 10 dolari pentru achizițiile în aplicație inutile, care au generat până acum 500.000 de dolari din venituri.

Unele dintre aceste aplicații spam au fost promovate de un trio de utilizatori TikTok, dintre care unul avea 300.000 de urmăritori. Deși subiectul a multor drame între administrația Trump și compania mamă a aplicației, TikTok a jucat un rol esențial în descoperirea acestor aplicații spam.

O fată a găsit întâmplător un profil pe TikTok care promova una dintre “aplicațiile abuzive” și l-a raportat proiectului Be Safe Online din Republica Cehă, care ar trebui să ajute copiii din regiune să rămână în siguranță în timp ce sunt online.

Sfatul i-a determinat pe cercetătorii de la firma de securitate Avast să facă câteva cercetări proprii, în urma cărora au găsit 11 aplicații implicate în aceste escrocherii.

“Mulțumim tinerei care ne-a raportat profilul TikTok, conștientizarea și acțiunea responsabilă este genul de angajament pe care ar trebui să-l arătăm cu toții pentru a face lumea cibernetică un loc mai sigur.

Aplicațiile descoperite sunt escrocherii și încalcă atât politicile Google, cât și cele ale Apple, fie făcând reclamații înșelătoare cu privire la funcționalitățile aplicației, fie difuzând anunțuri în afara aplicației și ascunzând pictograma aplicației originale imediat după instalarea acesteia.

Este deosebit de îngrijorător faptul că aplicațiile sunt promovate pe platformele de socializare populare în rândul copiilor mai mici, care ar putea să nu recunoască unele dintre semnele de îngrijorare care înconjoară aplicațiile și pot cădea în capcana lor”,  a declarat Jakub Vávra, analist în amenințări cibernetice Avast.

Avast a descoperit, de asemenea, un profil Instagram cu peste 5.000 de adepți care promovează aceste aplicații.

Se poate să-ți dai seama de potențialele pericole

Unele dintre aplicații au fost publicate pe TikTok și Instagram și au inclus link-uri care au condus înapoi la listele lor din App Store sau Google Play Store.

Un indiciu concret care ne-ar putea ghida înainte de a instala o aplicație cu potențial periculor sunt simplele recenzii și comentarii. Aplicațiile identificate în acest caz ca reprezentând o amenințare la adresa securității cibernetice au avut scoruri în medie de 1,3 – 3,0.

Dacă aveți îngrijorări cu privire la siguranța pe care v-o oferă aplicațiile pe care le utilizați, evitați sau dezinstalați următoarele aplicații:

Magazin Google Play:

  • ThemeZone – Shawky App Free – Shock My Friends
  • Tap Roulette ++Shock my Friend
  • Ulimate Music Downloader – Free Download Music

App Store:

  • Shock My Friends – Satuna
  • 666 Time
  • ThemeZone – Live Wallpapers
  • Shock my friend tap roulette v
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: