Surpriză în clasamentul vitezei la internet: România scade, dar în Ungaria e marea schimbare

Surpriză în clasamentul vitezei la internet: România scade, dar în Ungaria e marea schimbare

În perioada în care au fost aplicate măsuri de restricție, viteza internetului a scăzut în majoritatea statelor din lume.

Un studiu cable.co.uk a analizat datele oferite de peste 364 de milioane de teste de viteză din peste 114 țări care au instituit măsuri restrictive în perioada 1 ianuarie-30 iunie.

Datele arată o scădere a vitezei medii de descărcare pe internet de 6,31% pe durata restricțiilor, în comparație cu perioada fără interdicții de mobilitate și deplasare. În 76 dintre cele 114 state, viteza conexiunilor de internet s-a redus cu procente de la 1,7% sau mai puțin în Marea Britanie și Portugalia, până la 51% în China.

Principala cauză identificată în analiza citată este reprezentată de platformele de streaming video, precum Netflix, Amazon, Youtube. În luna martie, acestea au redus calitatea serviciilor de streaming pentru a reduce din impactul asupra rețelei.

Care este situația României?

În România au fost analizate peste 70.000 de conexiuni la internet în perioada 12 martie-16 iunie. Datele arată că viteza pe teritoriul țării noastre a scăzut cu aproximativ 5,32%.

Astfel, în timpul stării de urgenţă, viteza medie de descărcare a fost de 83,6 Mbps, în timp ce într-o perioadă obişnuită aceasta este de 88,29 Mbps. Cu toate acestea, România este pe locul 7 în clasamentul mondial al statelor cu cea mai rapidă conexiune la internet.

Surpriza vine însă din partea vecinilor magiari. În cazul Ungariei, statul a urcat pe primul loc în topul mondial, înregistrând o viteză medie de 126,49 Mbps pe durata restricțiilor și de 145,85 Mbps în restul timpului, potrivit analizei Cable.co.uk pe baza măsurătorilor furnizate de M-Lab. La nivel global, cele mai mari scăderi au fost înregistrate în America Centrală (-26%), urmată de nordul Africii (-11,77%), Asia (-16,33%) și America de Sud (-16,11%).

Europa de Est a înregistrat o scădere medie a vitezei de internet de doar 1,17%. Autorii studiului notează chiar că în majoritatea țărilor din regiune nu au fost înregistrate schimbări majore.

Cu toate acestea, Ungaria a înregistrat o scădere a vitezei de 13,26%. Însă, au fost măsurate şi creșteri semnificative în Moldova (+25,54%) și Bosnia și Herțegovina (+45,33%).

În Europa de Vest, scăderea vitezei de internet a fost înregistrată în 12 din cele 15 state studiate, cu un procent mediu de 4,66%. Irlanda (-2,23%), Regatul Unit (-1,7%), Portugalia (-0,19%) și Elveția (+2,90%) prezintă schimbări de viteză care pot fi considerate oarecum neglijabile. Țările care au înregistrat cele mai mari scăderi ale vitezei medii în perioadele de blocare au fost Finlanda (-24,81%), Olanda (-13,01%), Austria (-10,47%) și Italia (-10,44%).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: