22 apr. 2020 | 11:23

Toți românii cu cont bancar trebuie să știe: sunt vizate direct cardurile de credit și overdraftul

BANI
Toți românii cu cont bancar trebuie să știe: sunt vizate direct cardurile de credit și overdraftul

Guvernul a venit cu cadrul legal pentru ca românii afectați de pandemia de coronavirus să poată cere amânarea ratelor. Lucrurile nu par clare nici la acest moment, însă.

Guvernul a venit cu OUG 37, un act normativ care creează cadrul legal pentru ca cei afectați de criză să poată cere amânarea ratelor. Era menționată acolo o perioadă de până la nouă luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. Numai că legea ar putea fi modificată, pentru că bancherii au ridicat niște probleme.

Așa că Ministerul Finanțelor a venit cu niște explicații.

Ce spune Guvernul despre cardurile de credit și overdraft

Neclaritățile au apărut după ce bancherii au atras atenția că overdraftul (adică acel descoperit de cont), cardul de credit, liniile de credit pentru capital de lucru pentru firme, facilităţile de factoring sau no cash nu intră sub incidenţa OUG 37/2020.

Acest lucru a fost recunoscut și de Ministerul Finanţelor în răspunsul trimis către Asociaţia Română a Băncilor (ARB). Pentru ca aceste instrumente să intre sub efectul ordonanţei, aceasta ar trebui modificată în baza unei soluţii care trebuie propusă de ARB. Totodată, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, semnatarul scrisorii, spune că ar putea lua în calcul amendarea ordonanţei vizavi de felul în care trebuie aplicată amânarea ratelor la companii.

„Clienţii nu pot să beneficieze de suspendarea/prelungirea de maturitate pe motiv că sunt fără maturităţi şi nu au rate de plată a capitalului şi/sau scadenţe”, precizează documentul semnat de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Pentru exceptarea acestora de la plată ar trebui modificată OUG 37, iar băncile sunt rugate să furnizeze o soluţie dacă doresc acest lucru. Dacă nu, ele pot oferi aceste facilităţi clienţilor lor după norme interne, fără să apeleze la prevederile ordonanţei.

De ce spuneau bancherii că nu pot aplica legea

Bancherii atrăgeau atenția că OUG 37 e pentru creditele de consum și pentru cele ipotecare și se adresează atât persoanelor fizice, cât și IMM-urilor. Numai că în text nu se specifică clar despre ce împrumuturi e vorba, așa că băncile au înțeles că nu există o clasificare, deci e valabil pentru toate.

Prin overdraft, banca a pus la dispoziția clientului o linie de credit din care trebuie să ramburseze un mic procent lunar și din care se poate trage oricât și oricând.

Această formă e cunoscută drept descoperit de cont. Și aici intervine problema: dacă clientul rămâne salariat această sumă nu se simte niciodată. Dacă în schimb, clientul intră în şomaj, banca nu poate amâna la plată un procent din încasările care nu mai există (banca ia 3% lunar din banii cheltuiti de clienți din overdraft, dar acea limită se completeaza lunar prin încasarea salariului).

Acum, OUG 37 ar putea fi modificată pentru a cuprinde și aceste linii de finanțare.