17 aug. 2020 | 10:30

Toți posesorii de telefoane Huawei trebuie să știe: ce se întâmplă cu serviciile Google, de astăzi

ACTUALITATE
Toți posesorii de telefoane Huawei trebuie să știe: ce se întâmplă cu serviciile Google, de astăzi

De aproximativ un an, cei de la Google sunt nevoiți să rupă orice relație cu Huawei, dacă vor să evite amenzi usturătoare. Inevitabilul s-a produs.

Dacă utilizai un telefon mai vechi de la Huawei, ai crezut că ești imun la războiul inițiat de Donald Trump împotriva producătorului chinez de smartphone-uri. Realitatea nu este însă atât de simplă și pare să afecteze pe toată lumea.

În teorie, de aproximativ un an, Google nu a mai avut voie să certifice telefoane noi cu Android produse de Huawei. Din acest motiv, nu ai servicii Google sau acces la Play Store pe terminale foarte populare precum Huawei P40 Pro.

În același timp însă, Huawei a primit o licență temporară pentru a colabora cu partenerii săi din SUA, când vine vorba de terminalele lansate înainte de momentul restricțiilor impuse de Trump. Acea licență a fost prelungită în mai multe rânduri, dar tocmai a expirat, în acest weekend.

Din acest moment, niciun telefon Huawei nu mai poate primi versiuni noi de Android de la Google, în timp ce aparatele create înainte de 16 mai 2019 sunt eligibile pentru actualizări de securitate și actualizări ale aplicațiilor proprietare ale gigantului din Mountain View. Există însă un motiv pentru care lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

În cazul nefericit în care Huawei lansează o actualizare care generează probleme de funcționalitate cu Google Maps, de exemplu, o colaborare cu Google în vederea remedierii acelei probleme va fi imposibilă. Chiar dacă Google poate oferi în continuare actualizările menționate mai sus, nu poate personaliza sau adapta nimic pentru Huawei.

Nu este exclus nici ca accesul la aplicațiile Google să fie la un moment dat restricționat, chiar și în cazul terminalelor Huawei mai vechi de 16 mai 2019. Acest lucru s-ar putea întâmpla din cauza faptului că, în condiții ideale, compania americană trebuie să certifice fiecare actualizare livrată de Huawei pe terminalele cu Android, iar acest lucru este interzis prin lege, din cauza ordinului prezidențial semnat de Trump.

Decizia afectează atât posesorii de terminale Huawei, cât și Honor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele