12 aug. 2020 | 12:53

Telefonul tău se poate dovedi cea mai importantă unealtă în descoperirea cutremurelor

ACTUALITATE
Telefonul tău se poate dovedi cea mai importantă unealtă în descoperirea cutremurelor

Noul proiect Google urmărește crearea unei rețele de seismografe improvizate, cu ajutorul simplului smartphone.

Întrucât ne-am obișnuit atât de mult cu ideea de a avea și de a utiliza un telefon inteligent, uităm adeseori cât de puternice pot fi aceste dispozitive. Cipul GPS are nevoie de un semnal de satelit și îți poate afla locația, companii precum Apple pot colecta date despre tendințele de mișcare în timpul COVID-19, și accelerometrele detectează mișcările.

Google a găsit însă o nouă întrebuințare pentru acest accelerometru, iar cu ajutorul acesteia va transforma telefoanele Android într-o rețea de seismometre improvizate în jurul globului. Compania speră ca acest proiect să aducă seismografele improvizate și în zone în care nu există echipamente speciale de detecție a cutremurelor.

Cum funcționează demersul Google pentru Android?

Utilizatorii vor trebui să se aboneze la noul sistem, iar telefonul va începe monitorizarea semnelor unui cutremur doar dacă acesta este conectat și nemișcat. Acțiunea începe dacă se produce un cutremur în apropiere.

„Pe măsură ce un cutremur începe să se propage, atunci telefoanele care sunt cel mai aproape de epicentrul detectează mișcarea seismică și transmit un semnal înapoi la serverul Google”, explică Marc Stogaitis, inginer principal de software al companiei.

“Apoi, agregăm datele pentru transmiterea lor pe mai multe telefoane.”

Acest lucru le permite să înțeleagă dacă a fost cu adevărat un cutremur și care sunt caracteristicile sale.

În mod interesant, un alt fenomen natural oferă evenimente care face pămnântul să se miște, furtunile. Furtuni uriașe, spune Stogaitis, „creează un val care se propagă din acel fulger, iar clădirile se cutremură.”

Semnalele sunt totuși îndeajuns de diferite încât sistemul poate detecta fenomele. Prima acțiune pe care noul sistem de detectare a cutremurelor va fi să notifice prin motoarele sale de căutare. Dacă utilizatorii tastează “seism”— rezultatele căutărilor ulterioare vor arăta un avertisment care anunță populația că un cutremur a fost semnalat în zonă și cere confirmare lor.

Scopul final este însă extinderea acestui nou sistem de la culegerea de informații la trimiterea de alerte.

 „Telefoanele care sunt cel mai aproapiate de epicentru, detectează cutremurul. Datele sunt apoi folosite pentru a notifica oamenilor din zonă că un val de cutremur se îndreaptă spre ei și că ar trebui să se protejeze”, spune Stogaitis.

Cum rămâne cu protecția datelor?

În ceea ce privește confidențialitatea, Stogaitis spune că datele personale sunt în siguranță. Sistemul nu trebuie să știe ce telefon înregistrează mișcarea, iar locația este înregistrată fără date complet precise.

Stogaitis vede și mai mult un viitor pentru acest tip de tehnologie cu acțiuni pre-programate și vrea să extindă tehnologia și în ceea ce privește un cămin inteligent. Prin aceasta se referă la oprirea automată a lifturilor la etajul următor sau chiar la oprirea trenurilor, în caz de cutremur.

Desigur, acesta nu este primul sistem de detectare a cutremurelor. Locuri precum coasta de Vest au deja sisteme seismografe și sisteme de alertă numit ShakeAlert. Google spune că în California, actualizează telefoanele Android pentru a primi automat mesajele ShakeAlert.