Tehnica SF prin care astronauții ar putea călători prin spațiu fără să-și piardă mințile

Tehnica SF prin care astronauții ar putea călători prin spațiu fără să-și piardă mințile

Călătoriile în spațiu au o problemă imensă: rachetele nu sunt suficient de rapide. Asta face ca o călătorie să dureze prea mult. Dar o cercetare recentă ar putea oferi o soluție inspirată de filme SF.

Tehnica aceasta presupune că oamenii sunt băgați în hibernare pe parcursul călătorie și sunt treziți automat când se apropie de destinație. Soluția asta a fost folosită în filme, un caz în acest sens fiind Interstellar din 2014.

Recent, cercetători din Japonia au încercat și reușit să declanșeze starea de hibernare la șoareci. Experimentul acesta ar putea fi primul demers mai serios în aplicarea acestei soluții. E un semnal că hibernarea este o capabilitate a majorității mamiferelor, care poate fi declanșată chiar și la animale care nu dorm natural în timpul iernii, notează Go4it. Hibernarea le-ar permite astronauților atât să-și conserve energia și resursele, cât și să evite problemele psihice produse de izolarea în spațiu.

Călătorie realizată în timpul somnului

Starea de hibernare, în esență, presupune încetinirea dramatică a metabolismului, manifestată prin scăderea temperaturii corporale și oprirea aproape completă a pulsului și respirației. Animalele o fac deja, în natură, în funcție de sezon și consumând resurse adunate de-a lungul anului.

„Șoarecii au prezentat calități distinctive care îndeplineau criteriile pentru hibernare. În special, punctul de reglare a temperaturii corpului a scăzut de la aproximativ 36 de grade Celsius la aproximativ 27 de grade Celsius, iar corpul a funcționat normal pentru a menține o temperatură a corpului mai scăzută în jurul valorii de 22 de grade Celsius, chiar și atunci când temperatura mediului înconjurător a fost redusă dramatic.”
Takeshi Sakurai, cercetător la Universitatea din Tsukuba

Chiar și Agenția Spațială Europeană (ESA) a cercetat această teorie. Ideea prezentată în noiembrie 2019 era că dacă rata metabolică a astronauților poate fi redusă cu până la 75%, așa cum fac animalele, ar fi o economie semnificativă de resurse. Iar misiunile spațiale de lungă durată ar fi, în sfârșit, fezabile.

Primul test pentru așa ceva, probabil în următoarele două decenii, ar fi într-o călătorie către Marte, cea mai apropiată planetă de Pământ.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: