Țeapa cu Certificatele de Situație de Urgență de care să te ferești dacă vrei bani de la stat

Țeapa cu Certificatele de Situație de Urgență de care să te ferești dacă vrei bani de la stat

Guvernul a promis bani pentru cei afectați de pandemia de coronavirus. Vor fi ajutate persoanele și firmele ale căror venituri au fost afectate, fie din cauza măsurilor impuse de autorități, fie din cauza unor alte efecte cauzate de criză.

Guvernul a promis ajutoate financiare de stat destinate celor care au avut de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus. Procedura e una simplă și detaliată de Ministerul Energiei. Numai că există persoane care vor să profite de această situație.

Și vor să profite de pe urma celor care cer bani de la stat. Pe internet și nu numai au apărut persoane care cer bani în schimbul eliberării acestor Certificate de Situație de Urgență. Iar Ministerul Economiei s-a văzut nevoit să intervină și să reamintească faptul că aceste documente sunt gratuite.

Cum funcționează țeapa cu Certificate de Situații de Urgență

Guvernul a ținut să vină cu precizări și insistă că aceste Certificate de Situație de Urgență se eliberează gratuit de către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Ministrul Virgil Popescu susține că au apărut persoane care profită şi au lansat servicii contra cost pentru eliberarea documentelor. Numai că aceastea se găsesc online și sunt gratuite.

„Cu regret constat că şi în perioadă de criză unii profită şi au lansat în paralel servicii pentru eliberarea Certificatelor de Situaţie de Urgenţă, contra cost!  Aplicaţia pentru eliberarea Certificatelor de Urgenţă este funcţională – http://prevenire.gov.ro/ – şi paşii sunt simpli! Certificatele se eliberează exclusiv online şi sunt gratuite! Am rugămintea ca nimeni să nu profite, ci să dea dovadă de solidaritate în această perioadă de criză”, a scris ministrul Economiei pe contul său de Facebook.

Pentru eliberarea Certificatelor a fost pusă la dispoziție și o aplicație, susține ministrul. Aceste documente sunt de două tipuri:

  • TIP 1 (Albastru) – pentru întreruperea totală sau parţială a activităţii, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgenţă decretate (afectaţi de Ordonanţele Militare)
  • TIP 2 (Galben) – pentru înregistrarea unei diminuări a încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procentaj de minimum 25% faţă de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

De precizat că un solicitant poate cere eliberarea unui singur tip de certificat de urgenţă.

„Cererea pentru eliberarea CSU se realizează exclusiv prin intermediul acestei platforme, iar eliberarea certificatelor se va face automat, electronic, după validarea de către sistem a solicitării operatorului economic. Atenţie: Este nevoie de semnătură electronică! Dacă nu există semnătura electronică certificatele de situaţie de urgenţă vor fi revocate! Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri eliberează CSU doar pe perioada existenţei stării de urgenţă în România, la cerere, solicitanţilor, operatori economici, a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2″, arată Ministerul Economiei.

Citește și: