Țara europeană care pune tunurile pe Google: de ce e acuzat gigantul american

Țara europeană care pune tunurile pe Google: de ce e acuzat gigantul american

Giganții americani din tehnologie sunt de multă vreme în vizorul autorităților europene. Acum, a venit, din nou, rândul Google.

Google e subiectul unei anchete în Danemarca, acolo unde autoritățile încearcă să vadă dacă nu cumva gigantul american are datorii fiscale. Guvernul darnez a început o investigație în acest sens și a luat la puricat conturile companiei din tehnologie.

Ancheta vizează rezultatele de pe anul financiar 2019, iar divizia din Danemarca a Google a confirmat informațiile. Susține că autoritățile fiscale ”au început o verificare referitoare la poziția fiscală a companiei”,.

Compania Google, anchetată în Danemarca

Danemarca s-a arătat mult mai fermă în a lua poziție împotriva giganților americani din tehnologie, care fac venituri mari pe continent, dar de multe ori nu plătesc și taxele aferente. Premierul danez Mette Frederiksen crede că marile companii de tehnologie trebuie să plătească taxe mai mari în țărule unde își desfășoară activitatea.

Google, deținută de comopania mamă Alphabet, are peste 100 de angajați în Danemarca, iar anul trecut a obținut venituri de 284 de milioane de coroane daneze (45,4 milioane de dolari). Nu e pentru prima dată când giganții americani intră în atenția europenilor.

Recent, Facebook a fost de acord să plătească taxe restante de peste 100 de milioane de euro, pentru că și-a ascuns veniturile de Fiscul de la Paris. Acuzațiile au legătură cu anul 2018. Filiala franceză a companiei americane a fost acuzată că nu și-a declarat veniturile încasate în 2018. Astfel că s-a trezit cu o impunere fiscală și trebuie să plătească acum 104 milioane de euro, sumă din care 22 de milioane de euro reprezintă penalități.

„Aceasta a făcut ca filiala franceză a Facebook să înregistreze o pierdere de 88 de milioane de euro şi capitaluri proprii negative de 70 de milioane de euro, potrivit bilanţului contabil pe 2019”, scrie revista franceză Capital.

Citește și: