Surpriza din China în pandemie: ce se întâmplă cu piața auto

Surpriza din China în pandemie: ce se întâmplă cu piața auto

China e considerată punctul-zero al pandemiei de coronavirus, din moment ce acesta a apărut pentru prima dată în Wuhan. Numai că, la aproape un an de la acel moment, statul asiatic pare nu numai că-și revine, dar că și prosperă.

Piața auto din China e cea mai mare din lume, dar a avut de suferit de la începutul anului încoace. Marii producători prezenți acolo și-au reconsiderat strategiile, iar vânzările au scăzut, la fel ca peste tot în lume. Numai că statul asiatic pare acum că renaște din propria cenușă.

Piața auto din China e pe creștere pentru a cincea lună consecutiv. Cel mai recent salt, cel din luna august, e de 11,6%.

Piața auto din China sfidează criza

Economia chineză dă semne de redresare după criza provocată de pandemia de coronavirus. Luna trecută, arată Reuters, livrările pe cea mai mare piaţă auto din lume au urcat la 2,19 milioane de vehicule, comparativ cu perioada similară din 2019, a informat joi Asociaţia Producătorilor Auto din China (CAAM). În primele opt luni din acest an, vânzările au scăzut cu 9,7%, la 14,55 milioane de vehicule.

Vânzările de camioane şi alte vehicule comerciale, care reprezintă aproximativ un sfert din piaţă, au urcat cu 41,6% în august, sprijinite de investiţiile guvernamentale în infrastructură, precum şi de reglementările mai dure privind emisiile, aprobate anul trecut.

Sunt semnale bune, mai ales pentru producătorii auto care au fabrici acolo. Deși credeau că investițiile au fost în zadar, încă mai speră. Un semnal promițător e de remarcat și pe piața de modele electrice și hibrid.  Livrările de astfel de modele au crescut cu 25,8% în august, la 109.000 unităţi. În acest an, CAAM se aşteaptă la un declin cu 11% al vânzărilor de automobile electrice şi hibride, la 1,1 milioane de unităţi.

Iar per total, aceeași asociație se aşteaptă la un recul de aproximativ 10% al vânzărilor pe cea mai mare piaţă auto din lume, iar în cazul unui al doilea val de infecţii declinul s-ar putea adânci la aproximativ 20%.

Livrările de maşini de pasageri au crescut cu 6%. Printre producătorii auto care au raportat creşteri ale vânzărilor luna trecută se află Geely Automobile şi Toyota Motor. China este responsabilă pentru 27% din producţia auto globală, faţă de 7% în 2003, conform datelor UBS.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: