08 sept. 2020 | 10:35

Suntem deja în „epoca epidemică”? Avertismentul expertului SUA pentru prezent și viitor

ACTUALITATE
Suntem deja în

Dr. Anthony Fauci, consilierul suprem al coronavirusului de la Casa Albă, avertizează că omenirea trăiește acum într-o „epocă pandemică”.

În acest moment, la aproape jumătate de an după ce pandemia COVID-19 a pus în genunchi întreaga lume, acest lucru poate părea evident. Dar, după cum relatează The Washington Post, Fauci vorbește despre ceva mai mare decât doar pandemia actuală. Mai degrabă, el crede că activitatea umană a devenit un factor major la apariția de noi boli fatale.

„COVID-19, descoperit la sfârșitul anului 2019, nu este decât cel mai recent exemplu de boală pandemică neașteptată, nouă și devastatoare”, a scris Fauci, împreună cu colegul său, Dr. David Morens, într-o cercetare publicată recent în prestigioasa revistă CELL. „Se poate concluziona din această experiență recentă că am intrat într-o eră pandemică. Cauzele acestei situații noi și periculoase sunt multifațetate, complexe și merită o examinare serioasă”, a declarat Fauci.

Covid-19 nu va fi singurul virus care va provoca o pandemie

Pe parcursul lucrării, Fauci și Morens subliniază numeroase focare de boli periculoase care au început ca un efect din aval al industrializării sau al altor moduri în care civilizația umană a afectat natura. De exemplu, există un focar de virus Nipah de la începutul secolului al XXI-lea, care a început deoarece omenirea a ars pădurile pentru a face loc agriculturii, care a deplasat liliecii infectați mai aproape de zonele populate.

„Există multe exemple în care aparițiile bolilor reflectă incapacitatea noastră crescândă de a trăi în armonie cu natura”, scriu Fauci și Morens în studiu. Pentru a inversa cursul, cei doi avertizează că trebuie să regândim multe aspecte ale societății noastre, de la defrișări la viețuirea în orașe aglomerate, până la creșterea animalelor nesanitare.

„Trăirea într-o mai mare armonie cu natura va necesita schimbări în comportamentul uman, precum și alte modificări radicale care ar putea dura zeci de ani pentru a se realiza: reconstruirea infrastructurilor existenței umane, de la orașe, case, locurile de muncă, la sistemele de apă și canalizare, la recreere și adunări de oameni”, scriu Fauci și Morens în lucrare.