STS implementează tehnologia blockchain pentru alegerile din 6 decembrie

STS implementează tehnologia blockchain pentru alegerile din 6 decembrie

Sistemele și aplicațiile informatice care vor fi utilizate la alegerile parlamentare din 6 decembrie, au implementată tehnologia blockchain, anunță STS.

Sistemele dezvoltate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pe baza Hotărârii Autorității Electorale Permanente (AEP) nr. 29/2020, folosesc tehnologie de tip blockchain. Această soluție complementară ar putea garanta integritatea și consolida transparența procesului electoral.

Cum ajută tehnologia blockchain în domeniul electoral

Tehnologia blockchain este folosită în nenumărate industrii și constă în calcularea unor amprente digitale unice și irepetabile, care se reactualizează din 5 în 5 secunde.

O eventuală modificare a informației generează o nouă amprentă, făcând schimbarea vizibilă. Cu alte cuvinte, tehnologia blockchain formează un lanț de încredere pe fluxul de informație în care orice modificare este vizibilă.

Specialiștii STS au dezvoltat și au implementat soluția tehnologică modernă blockchain care nu permite modificarea sau alterarea datelor înregistrate pe parcursul procesului electoral, asigurând integritatea și transparența acestora.

Datele – atât din SIMPV, cât și din SICPV – vor putea fi verificate pe site-ul web dedicat, voting.roaep.ro, unde vor fi prezentate în timp real informațiile înregistrate și detaliile acestora.

Toate informațiile vor fi făcute publice și vor putea fi accesate de oricine este interesat.

STS a predat sistemele informatice către AEP, pentru a fi testate și auditate.

Atât SIMPV, cât și SICPV au fost adaptate la specificul alegerilor parlamentare. Sistemele au rolul de a semnala tentativele de vot ilegal, de a preveni votul multiplu și de a realiza managementul proceselor-verbale.

În urma testărilor celor două sisteme de către INS și AEP și implementării eventualelor cerințe suplimentare, pe data de 1 decembrie a.c. se va încheia acceptanța pentru SIMPV și se va preda AEP codul sursă al SICPV, care va fi utilizat pe timpul procesului electoral.

Ce face SIMPV – Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot?

  • verifică dacă persoanele au drept de vot, potrivit legii;
  • semnalează tentativele de vot ilegal și previne votul multiplu;
  • prezintă date statistice privind prezența la vot pe site-ul web prezenta.roaep.ro;
  • nu are nicio implicare în procesul de numărare a voturilor;

Președintele secției de votare decide dacă îi permite alegătorului să își exprime dreptul de vot.

Ce face SICPV – Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale?

  • asigură managementul procesele-verbale, verificate, validate și certificate de oficiile electorale și birourile electorale, conform procedurii stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central.
  • procesele-verbale originale privind consemnarea rezultatelor votării sunt scanate de către statisticienii din stațiile de prelucrare și centralizare a rezultatelor alegerilor, iar fișierele rezultate sunt încărcate în SICPV.

Acestea vor fi puse la dispoziția publicului pe site-ul web prezenta.roaep.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: