Știrile false provoacă decese în Iran: ce au ajuns să consume oamenii ca ”să se vindece”

Știrile false provoacă decese în Iran: ce au ajuns să consume oamenii ca ”să se vindece”

Dincolo de probleme de sănătate pe care le întâmpină întreaga planetă, iranieni au ajuns să fie afectați în mod dezastruos de știrile false răspândite pe internet.

Iran este a treia din lume când vine vorba de țările afectate de coronavirus. La momentul actual, a înregistrat 18.407 cazuri de confirmate și un număr de 3.405 decese. În aceste teritoriu s-au vindecat doar 4.440 de persoane.

În mod previzibil, oamenii sunt din ce în ce mai disperați să afle soluții de tratament la această problemă. Vor să se vindece cât mai repede, dar prea puțini dintre ei au acces la servicii de sănătate din spitale. Ca urmare, își caută leacurile pe internet. Printre știrile false care s-au propagat în Iran în vremea pandemiei se numără un îndemn legat de consumul de băuturi alcoolice, ca soluție de tratament.

Știrea falsă cu pricina s-a propagat atât de rapid în teritoriu, încât a dus la o explozie de băuturi contrafăcute în piață. Pentru că acele spirtoase se vând precum pâinea caldă, au dus la 180 de decese. Autoritățile au o explicație cât se poate de clară pentru această situație și are legătură cu rețele de socializare.

Directorul Centrului pentru Situații de Urgență din provincia Fars, Javad Muradiyan, spune că „Situația a fost generată de informațiile publicate pe rețele de socializare potrivit cărora alcoolul poate ține sub control coronavirusul”, relatează Sabah, potrivit Rador.

Este important de reținut că numărul de decese din acest motiv a început să fie cuantificat doar după data de 8 martie, dar ”sfatul” este prezent online de mai mult timp. De asemenea, primele cazuri de persoane infectate cu Covid-19 au apărut în teritoriu înainte de această dată, situație care a alimentat propagarea știrilor false.

Potrivit Agenției de Știri a Studenților din Iran (ISNA), directorul Centrului pentru Situații de Urgență din provincia Fars, Javad Muradiyan, a declarat că 427 de persoane intoxicate cu băuturi contrafăcute au ajuns la spital. Oficialul și-ar dori domolirea râspândirii de știri false, dar nu are ce să facă. „Din păcate, informațiile publicate pe rețele de socializare potrivit cărora alcoolul poate ține sub control coronavirusul au dus la apariția acestei situații”, a concluzionat Muradiyan.

Dincolo de situația din spitale, serviciile iraniene de informații au confiscat 50.000 de litri de alcool în cursul unei operațiuni organizate în ultimele zile în provincia Fars. Adjunctul procurorului-șef din Ahvaz, Ali Bayranvand, a anunțat că 17 persoane au fost reținute în cadrul anchetei privind băuturile contrafăcute, potrivit Hotnews.