20 nov. 2020 | 14:00

Acest spray magnetic transformă obiectele în mini roboți care pot transporta medicamente

ACTUALITATE
Acest spray magnetic transformă obiectele în mini roboți care pot transporta medicamente

Livrarea medicamentelor în organism poate fi mai dificilă dacă vorbim de medicamente cu efecte îndelungate, întrucât acestea sunt eliminate din corp înainte să-și îndeplinească integral rolul.

Pentru a trata această problematică, au fost create diverse microorganisme capabile să transporte medicamente într-un mod targetat. De la dispozitive care imită capacitățile unor diferite vietăți, până la dispozitive inspirate din Star Trek, lista include tot felul de forme și proprietăți ale acestor microswimmeri.

Dar poate cel mai interesant este nu un dispozitiv în sine, ci metoda care transformă orice obiect într-un microswimmer care transportă medicamente.

Un spray magnetic asemănător lipiciului poate transforma obiecte, cum ar fi pastilele, în mini roboți care pot fi controlați de magneți și navigați prin corp.

Cum transformi un simplu obiect într-un dispozitiv care se plimbă prin corpul tău?

Obiectele pulverizate cu acest spray magnetic pot fi făcute să se rostogolească, să se întoarcă și să se târască folosind un câmp magnetic.

Shen Yajing de la Universitatea din Hong Kong și colegii săi au folosit chiar spray-ul pentru a anima aripile unei macarale din hârtie origami.

“Spray-ul nostru poate converti diferite obiecte mici direct în mini roboți”, spune Yajing.

Obiectul poate fi plat sau tridimensional și este necesar doar un strat subțire de spray, spune el. Substanța, denumită M-spray, este fabricată din alcool polivinilic, gluten și particule de fier.

Stratul acoperit prin pulverizare poate fi îndepărtat cu ajutorul unui câmp magnetic oscilant pentru a-l descompune în pulbere, lăsând în urmă obiectul intact, spune Yajing.

Acest lucru s-ar putea dovedi util pentru livrarea pastilelor într-o anumită locație. Pudra rămasă poate fi absorbită sau excretată de organism, spune Yajing.

Echipa a testat acest lucru prin manevrarea și dezintegrarea cu succes a unui medicament acoperit cu M-spray într-o zonă țintă din stomacul unui iepure tranchilizat.

“Cu componente biocompatibile și efecte secundare neglijabile în urma dezintegrării sale, spray-ul reprezintă un candidat bun pentru aplicații biomedicale”, spune Xinyu Wu de la Shenzhen Institute of Advanced Technology, China.