Singura țară care nu are probleme cu echipamentele medicale în timpul crizei

Singura țară care nu are probleme cu echipamentele medicale în timpul crizei

Încă de la izbucnirea pandemiei, țările afectate au început să achiziționeze echipamente medicale pentru ca sistemul să facă față unui număr mare de pacienți infectați cu coronavirus. Dar o țară nu are astfel de probleme, indiferent de numărul lor.

În plină pandemie de coronavirus, sistemele medicale trebuie să fie pregătite. E nevoie de echipamente de protecție pentru medici – de la mănuși, măști, viziere, combinezoane și altele. De asemenea, sunt vitale și dispozitivele medicale folosite în tratarea pacienților cu Covid-19.

Țările nordice, însă, nu duc lipsă de așa ceva, după cum arată New York Times. Iar modelul finlandez este cel mai de succes. E singura țară care nu duce lipsă de echipamente de protecție împotriva coronavirus.

Finlanda, țara care nu duce lipsă de echipamente

Jurnaliștii americani vin și cu explicația pentru care țările nordice nu duc lipsă de echipamente. După al Doilea Război Mondial, aceste țări, în frunte cu Finlanda, au început să își facă stocuri de resurse și echipamente medicale. Norvegia, Suedia, Danemarca și Finlanda au făcut provizii de consumabile medicale, materii prime pentru fabricarea de muniție, echipamente medicale și militare, combustibil și alimente.

Dintre aceste țări, doar Finlanda a continuat, însă, să se îngrijească și să alimenteze stocurile după ce Războiul Rece s-a încheiat. Odată cu izbucnirea pandemiei, Guvernul finlandez  a apelat la stocurile de urgență, care sunt răspândite în mai multe zone din țară, tocmai pentru a ajunge rapid la spitale.

„Finlanda a fost întotdeauna gata pentru o catastrofă majoră sau un nou război mondial. Este în ADN-ul poporului finlandez să fie pregătit”, a spus Magnus Hakenstad, un cercetător de la Institutul Norvegian pentru Studii de Apărare, citat de NYT.

Finlanda are doar 5,5 milioane de locuitori și e văzută drept un model de națiune în care primează bunăstarea cetățenilor. Aceștia figurează în multe topuri drept cei mai fericiți europeni.

În Finlanda, erau raportate, la începutul săptămânii, 2.176 de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 27 de decese.

Citește și: