07 aug. 2020 | 17:57

Temperaturile ridicate forțează evacuarea unui oraș din Italia

ACTUALITATE
Temperaturile ridicate forțează evacuarea unui oraș din Italia

Autoritățile unui oraș din Alpi a ordonat locuitorilor să evacueze orașul, deoarece un ghețar de pe Mont Blanc amenință să se prăbușească din cauza temperaturilor ridicate.

Efectele încălzirii globale încep să își arate fața lor înspăimântătoare din ce în ce mai mult. Municipalitatea Courmayeur din Valea Aosta a fost nevoită să evacueze locuitorii și turiștii dintr-o zonă declarată interzisă din cauza riscului ridicat de avalanșă. Câteva drumuri au fost închise și accesul pietonilor este strict interzis.

Zona este foarte populară și găzduiește o mulțime de excursioniști în sezonul turistic. Oficialii locali au explicat printr-o ordonanță că o bucată de gheață de aproximativ 500.000 de metri cubi este pe punctul de a se rupe de pe Ghețarul Planpincieux.

Un centru sportiv local va fi folosit pentru a oferi adăpost temporar.

Actul normativ atrage atenția asupra repercusiunilor juridice asupra celor ce îl încalcă și va fi fi în vigoare pentru „cel puțin trei zile”, scrie Euronews. Mercurul din Courmayeur, care se află la 2.000 metri deasupra nivelului mării, era așteptat să urce la 17° în această decursul zilei de joi  și 19°C vineri după-amiază. Între timp, temperaturile de 4°C și 5°C au fost estimate pentru altitudini de 4.000 metri.

Franța, care împarte Mont Blanc cu Italia, urmează să experimenteze și ea un val de caniculă în zilele următoare, cu temperaturi de până la 39°C, care se preconizează sâmbătă în estul țării. Aceasta vine după ce țara a înregistrat cel mai secetos iulie în peste 60 de ani, cu mercurul la 0,9°C mai mare decât media.

Potrivit Centrului de Cercetare pentru Ecosistemele Alpine (CREA), în cursul secolului al XX-lea, temperaturile din Alpii europeni au crescut cu 2°C. Valoarea este mai mare decât media franceză de +1.4°C și dublă față de creșterea înregistrată în emisfera nordică.

În septembrie și octombrie 2019, o bucată de 250.000 de metri cubi din ghețarul Planpincieux amenințase să se prăbușească. Topirea ghețarilor reprezintă un fenomen îngrijorător pentru întreaga populație a planetei.