România dă lovitura în Europa: așa ceva era imposibil în urmă cu 10 ani. Toți românii se bucură de această veste

România dă lovitura în Europa: așa ceva era imposibil în urmă cu 10 ani. Toți românii se bucură de această veste

În ciuda perioadei, sunt și vești bune despre România. Ultimele cifre arată că românii mai fac un pas spre bunăstare, la fel cum e în țări din Vestul Europei.

Cifrele pe 2019 arată că produsul intern brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) al României a fost în 2019 la 69% din media Uniunii Europene. De ce e important? Pentru că vorbim de-o creștere cu 3% față de 2018, ceea ce ne pune pe-o traiectorie foarte bună.

Lucrurile arată și mai bine când vezi ce se întâmplă în jur. Un PIB per capita în PPS mai mic decât cel al României îl are Grecia (68% din media UE), Croaţia (65% din media UE) şi Bulgaria (53% din media UE).

România şi Bulgaria se află la cele mai mici niveluri din regiune când vine vorba de PIB per capita în PPS, din media UE.

Ţările din estul Europei reuşesc să îşi crească nivelul de trai, de la an la an, continuând astfel procesul de dezvoltare către nivelurile medii ale Uniunii Europene. Totuși, e bine să știi că România se află departe de media UE, fiind printre cele mai sărace ţări din Uniune, dar face paşi timizi către această direcţie.

Ce alte țări poate lua România drept exemplu?

Ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est care au un PIB per capita în PPS mai mare sunt Ungaria (73% din media UE), Slovacia (74%), Polonia (73%), iar cu cel mai mare nivel se află Cehia (92% din media UE).

Din 2008 şi până în 2019, România a avut o evoluţie pozitivă a produsului intern brut exprimat în paritatea puterii de cumpărare, astfel de la 52% în 2018 a ajuns la 69% în 2019.

În ceea ce priveşte consumul individual efectiv, un alt indicator de referinţă pentru măsurarea bunăstării, România stă mai bine la acest capitol faţă de alte ţări din regiune.

Consumul individual efectiv pe cap de locuitor este o măsură a bunăstării materiale a gospodăriilor, indice la care România se află la 79% din media UE, la acelaşi nivel cu Polonia, notează ZF. România se afla în 2019 la 21% sub media UE în ceea ce priveşte consumul individual efectiv.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: