„Robotul” care poate să recunoască fiecare pasăre în parte

„Robotul” care poate să recunoască fiecare pasăre în parte

Specialiștii au creat primul instrument bazat pe inteligență artificială care poate ajuta ornitologii în recunoașterea individuală a păsărilor.

Aplicația a fost creată să învețe să recunoască din zeci de specii individuale de păsări de talie mică, potrivit The Guardian.  Astfel, oamenii de știință salvează ore bune pe care altfel le-ar fi petrecut pe teren în observarea păsărilor și etichetarea acestora prin niște inele colorate aplicate pe membrele inferioare.

„Aplicația poate recunoaște dintre mai multe specii de păsări, chiar și când noi nu reușim să le diferențiem”, afirmă Andre Ferreira, student al Centrului pentru Ecologie Funcțională și Evoluționară (CEFE-CNRS), Franța.

Ferreira a început să exploreze potențialul inteligenței artificiale în ornitologie în timp ce studia comportamentul unei specii de păsări (țesătorul sociabil / “Philetairus Socius”) care cooperează cu alte păsări pentru a-și construi cuib. În încercarea de a recunoaște păsările cu care lucrează această specie, Ferreira a întâmpinat dificultăți în a le distinge, iar modelul AI a devenit soluția potrivită.

Pentru ca modelele de inteligență artificială să funcționeze la o acuratețe crescută în identificarea individuală, acestea „învață” prin identificarea a mii de imagini etichetate. În cazul companiilor mari cu acces facil la astfel de imagini, această etapă este ușor de îndeplinit, însă în cazul imaginilor etichetate cu păsări, cercetătorii au folosit imagini obținute cu ajutorul unor camere montate în locurile amenajate pentru hrănirea păsărilor.

Acuratețe impresionantă pentru aplicație

Algoritmii AI au fost „învățați” să identifice. Au fost apoi testate pe imagini noi în diferite contexte. În testare, dispozitivele au avut o acuratețe de peste 90% pentru speciile de pițigoi (“Parus Major”) și 87% în cazul speciei Philetairus Socius, conform studiului publicat în British Ecological Society Journal.

Modelul AI este acum capabil să reidentifice indivizii. Cercetătorii încearcă să dezvolte o versiune mai puternică, pentru a identifica grupuri mai mari de păsări și să identifice păsări pe care nu le-a mai recunoscut anterior. Acest lucru ar putea permite ca noi indivizi fără etichetare să fie înregistrați de camere și recunoscuți automat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: