18 ian. 2020 | 10:36

Renault, anunț-surpriză: ce se întâmplă cu alianța cu Nissan

ACTUALITATE
Renault, anunț-surpriză: ce se întâmplă cu alianța cu Nissan

Alianța dintre Renault și Nissan dă semne că începe să scârțâie puternic. Iar șefii francezi s-au văzut nevoiți să vină cu explicații.

Lunga alianță dintre Renault și Nissan, în care ulterior au fost cooptați și cei de la Mitsubishi, dă semne că s-ar putea destrăma. Zvonuri în această direcție există, iar relația a început să nu mai funcționeze cum trebuie imediat după arestarea lui Carlos Ghosn în Japonia.

Șeful alianței a ajuns după gratii în 2018 și, recent, a evadat și a reușit să părăsească țara.

După toate aceste evenimente, șefii de la Renault au venit cu explicații. Unele care vizează viitorul alianței și, implicit, viitorul mărcii autohtone Dacia, parte din această alianță.

Renault, explicații despre alianța cu Nissan

Dominique Senard, șeful Renault, a încercat să calmeze apele și susține că lucurile merg bine în interiorul alianței. El susține că cei doi constructori lucrează la relația lor și încearcă să repare tot ce nu merge în acest moment.

„Avem un board de conducere format din oameni care, în mod clar, sunt în favoarea acestei alianțe. Există o dorință comună de a ne asocia planurile strategice pentru a face din această alianță un succes”, spune Senard, citat de Reuters.

Veștile vin să mai calmeze un pic spiritele, mai ales că o eventuală ruptură a alianței ar putea avea efecte nedorite pentru ambii constructori. E o perioadă în care toți marii constructori caută parteneriate și diverse alianțe. Or, dacă Renault s-ar despărți de Nissan ar merge contra curentului. Producătorii au nevoie să facă schimb de tehnologii pentru a rămâne competivi, din moment ce tranziția spre electrice și hibride presupune investiții uriașe.

Ruperea alianței ar fi un pas extrem de greșit din perspectiva ambilor constructori. E motivul pentru care și șeful Renault recunoaște că, odată ce vor fi rezolvate problemele din interiorul alianței, ar putea fi încheiate diverse parteneriate și cu alți constructori.

Sigur că nimeni nu știe ce se întâmplă în spatele ușilor închise. Dar declarațiile șefului Renault par să ducă spre un scenariu optimist.