Cum și unde te programezi dacă vrei să te vaccinezi împotriva COVID-19

Cum și unde te programezi dacă vrei să te vaccinezi împotriva COVID-19

Autoritățile au demarat campania de vaccinare cu noul ser împotriva Covid-19 și acum pun la punct detaliile și pentru imunizarea populației.

Primele doze de vaccin au ajuns în România în weekendul trecut, iar cadrele medicale au fost primele care au fost imunizate împotriva noului tip de virus. Anul viitor, se va da startul vaccinării și-n rândul populației. Așa că autoritățile caută să pună încă de pe acum totul la punct.

Au venit cu un site unde cetățenii care doresc să fie imunizați se pot programa. Demersul aparține Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19. Deocamdată, se pot programa doar medicii și salariații care lucrează în asistență socială.

Dar platforma va fi deschisă ulterior și pentru cetățenii de rând, după ce toate categoriile vulnerabile au trecut prin acest proces.

Cum te programezi pentru noul vaccin

„Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală). Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale.”, anunță Comitetul național privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Pașii pentru a te programa sunt simpli. Trebuie să creezi un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. În contul creat, ai acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (adică cea de-a doua doză).

De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată. Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate.

„Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a 3-a.”, se arată într-un comunicat de presă.

Condițiile pentru a te programa

Potrivit datelor transmise de autoritățile competente, în prima fază se pot programa pentru vaccin cei din domeniul sănătății și social – sistem public și privat:

 • a) personalul din spitale și unități ambulatorii, respectiv personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii;
 • b) personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;
 • c) personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;
 • d) personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;
 • e) personalul din serviciile stomatologice;
 • f) medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
 • g) paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;
 • h) personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;
 • i) personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;
 • j) personalul din serviciile de sănătate publică și anume din Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică;
 • k) personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;
 • l) personalul din centrele de dializă și transfuzii;
 • m) personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

Ca să te programezi, trebuie să intri AICI. 

Citește și:
Etichete: