Practică bizară: ce făceau britanicii cu rămășitele celor decedați în epoca bronzului

Practică bizară: ce făceau britanicii cu rămășitele celor decedați în epoca bronzului

Britanicii din epoca bronzului făceau suveniruri din părți ale scheletelor rudelor moarte, indică arheologii, după ce au descoperit bucăți de os transformate în ornamente.

Arheologii au descoperit că bucăți de os îngropate împreună cu morții provin adesea de la oameni care muriseră cu zeci de ani mai devreme, sugerând că rămășițele lor au fost păstrate pentru generațiile viitoare, ca suveniruri sau poate pentru expunerea în locuințe.

Profesorul Thomas Booth și colega sa, prof. Joanna Bruck, au studiat oasele oamenilor și animalelor, precum și bucățile de cărbune și coji de nuci, din siturile din epoca de bronz din Marea Britanie.

Datarea cu carbon a rămășițelor a arătat că, în medie, părțile îngrijite din corpurile umane au fost îngropate la aproximativ două generații după moartea respectivei persoane.

Bruck, anchetator principal al proiectului, a spus că, deși bucăți de os uman au fost incluse ca “bunuri funerare” alături de cei morți, acestea erau, de asemenea, ținute în casă și expuse, relatează The Guardian.

Strămoșii foloseau drept instrumente utile

Un obiect interesant, găsit alături de un bărbat îngropat lângă Stonehenge, în Wiltshire, s-a dovedit a fi un fluier făcut dintr-un os uman, al coapsei sculptat și lustruit. Datarea sugerează că a aparținut cuiva care a trăit în aproximativ aceeași perioadă cu cel lăngă care era îngropat.

artefacte-os-uman

Între timp, la Windmill Fields, Stockton-on-Tees, o femeie a fost îngropată cu cranii și oase ale membrelor de la cel puțin alte trei persoane care au murit cu aproximativ 60-170 de ani înaintea ei. În apropiere se afla ceea ce pare a fi o cutie ceremonială de oase, toate de o vârstă similară cu cele îngropate cu femeia.

“Studiul nostru indică faptul că oamenii din epoca bronzului erau obișnuiți să manipuleze oasele morților, chiar și în viața lor de zi cu zi”, a spus Bruck. “Oasele aparținând strămoșilor au fost îngrijite ca relicve și chiar transformate în artefacte, dintre care unele se poate să fi fost folosite sau expuse în casele celor vii”.

Pe lângă datarea radiocarbonată, arheologii au folosit o procedură numită tomografie microcomputată, sau micro-CT, la Muzeul de Istorie Naturală, pentru a analiza structura fină a oaselor.

Imaginile micro-CT au arătat că unele oase fuseseră incinerate înainte de a fi separate, altele fuseseră exhumate și multe prezentau urme ale îndepărtării țesutului, după ce fuseseră lăsate să se descompună la sol.

“Cercetările noastre demonstrează că excarnația, expunerea corpurilor, a fost o practică obișnuită pe tot parcursul epocii bronzului, iar dovezile manipulării corpurilor parțial acoperite de țesut pentru o varietate de practici rituale indică faptul că oamenii din epoca bronzului au avut o atitudine destul de diferită față de moarte și morți comparativ cu cea pe care o avem noi astăzi”, a afirmat Bruck.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: