Prima platformă digitală de reciclare a deșeurilor pentru companiile din România

Prima platformă digitală de reciclare a deșeurilor pentru companiile din România

Platforma EcoTree, prima platformă online care îi aduce în același loc pe cei care generează și pe cei care colectează deșeuri, în vederea îmbunătăți nivelul de reciclare în România, a fost lansată de patru tineri români.

Conceptul de la care a pornit start-up-ul este unul complet nou în domeniul reciclării: platforma este un agregator de cerere și ofertă, iar abordarea este similară cu cea a companiilor de ride-sharing, rezervări hoteliere sau food delivery.

O posibilă soluție pentru furnizarea de servicii de reciclare?

În platforma EcoTree, generatorii cu nevoi de reciclare pot identifica mai ușor furnizori – firme de colectare, reciclatori, salubriști, centre de sortare a deșeurilor, ONG-uri – în așa fel încât să găsească cea mai potrivită soluție pentru nevoile lor de management al deșeurilor.

Platforma oferă și un cadru pentru licitații speciale, totodată, digitalizând procesele de reciclare și depunere a documentației legale necesare.

“Unul dintre avantaje pentru companiile care vor să recicleze deșeurile pe care le produc – hârtie, cartoane, materiale plastice sau orice alt tip de deșeu – este acela al reducerii birocrației prin automatizare”, afirmă Bogdan Andronache, CEO EcoTree.

Acesta precizează că majoritatea firmelor sunt descurajate de procesul birocratic atunci când vor să apeleze la soluții de reciclare, motiv pentru care România are cea mai mică rată de reciclare la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui studiu Eurostat.

“Ne dorim ca platforma EcoTree să contribuie la creșterea acestei rate, precum și a numărului de firme care reciclează, iar estimarea noastră este că vom reuși să reduce cu peste 80% procesul de întocmire a documentelor”, declară Bogdan Andronache.

Acesta adaugă că regulile impuse de pandemia de coronavirus, care limitează deplasările, fac ca apariția acestei platforme să reprezinte încă un avantaj pentru firme.

Cum te înscrii și cum folosești platforma EcoTree?

Înscrierea în platforma EcoTree este gratuită, dar, pe măsură ce noul client accesează funcționalitățile puse la dispoziție, are opțiunea de a plăti un abonament lunar.

“Avem deja clienți – atât companii, cât și colectori – care testează platforma. Ne așteptăm la un interes ridicat din partea firmelor din domeniile retail, FMCG, Oil&Gas, auto, industria grea și nu numai”, mai spune Bogdan Andronache.

Din punct de vedere tehnic, o companie trebuie să-și facă un cont, la fel ca în orice altă platformă, introducându-și datele. Apoi, poate căuta colectori pentru tipurile de materiale pentru care are nevoie de reciclare și poate adăuga comenzi care se duc direct la colectorii înregistrați în platformă.

Următoarea etapă presupune delasarea colectorului la companie pentru a ridica respectiva comandă, care trebuie să respecte o anumită cantitate minimă, cum ar fi 50 kg de carton sau 50 kg de plastic.

În prezent, platforma EcoTree se adresează doar companiilor generatoare de deșeuri, dar planul de dezvoltare prevede extinderea serviciilor și pentru persoanele fizice care vor să recicleze deșeurile produse în locuințe.

EcoTree este o companie de tehnologie și inovare, care pune la dispoziția utilizatorilor o platformă software care permite dinamizarea operațiunilor din industria reciclării.

Compania a fost înființată în 2017 de patru tineri antreprenori – Bogdan Andronache, Alexandru Petrescu, Dan Simota și Marius Cîrstea – cu misiunea asumată de a digitaliza procesele specifice colectării și reciclării, poziționându-se astfel ca un agent al economiei circulare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: