Patru moduri în care inteligența artificială are impact asupra vieții tale, dar nu știai

Patru moduri în care inteligența artificială are impact asupra vieții tale, dar nu știai

Oamenii obișnuiau să asocieze termenul “inteligență artificială” cu imagini science fiction fără să se gândească măcar că într-o zi ar putea prinde viață.

Cu toate acestea, există multe moduri în care AI este folosită în culise în viața de zi cu zi, de care nici măcar nu ne dăm seama.

Descoperirea medicamentelor

Există multe moduri în care AI este utilizată eficient în industria medicală. Unul dintre progresele recente a implicat aplicarea tehnicilor AI pentru descoperirea medicamentelor.

Acest lucru a fost realizat de MIT. Folosind un model de AI care a fost instruit cu o gamă largă de seturi de date despre medicamente și boli, cercetătorii au identificat un nou tip de antibiotic numit halicină care poate ucide multe specii de bacterii.

Echipa a realizat modelarea clasificării printr-o rețea neuronală profundă și a folosit un model de computer capabil de a testa peste 100 de milioane de compuși chimici în câteva zile.

Simularea musculaturii umane

Un alt exemplu interesant de aplicare a AI în domeniul sănătății care încă nu a fost dezvoltat pentru uz medical este un experiment de simulare musculară efectuat de Universitatea Națională din Seul.

Ideea era construirea unui model care să poată reproduce mișcări umane realiste. Cercetătorii au creat un model musculo-scheletic bazat pe învățarea profundă, demonstrând simularea predictivă a condițiilor musculare și a mișcărilor umane în caz de slăbiciune musculară, deformare osoasă și utilizarea unei proteze.

Astfel de simulări ar putea fi utile în studierea fiziologiei umane dintr-un nou punct de vedere și dezvoltarea de noi modalități de simulare a mișcărilor umane.

Acesta ar putea fi un instrument valoros pentru înțelegerea mișcării umane înainte și după operație. Astfel, specificațiile chirurgicale ar putea fi ajustate și ar putea fi prevăzute probleme potențiale.

Simularile ar putea deveni, de asemenea, o abordare viabilă pentru a determina modul în care mușchii implicați în activitatea fizică ar putea fi folosiți pentru terapie și sport. Mai mult, tehnologia de simulare ar putea fi aplicată pentru a identifica problemele potențiale pentru o persoană cu defecte motorii.

Simularea fluidelor

AI este, de asemenea, implicat în diferite aspecte ale fizicii. Cu capacitatea de a manipula milioane de particule într-un domeniu de simulare practic nelimitat, AI permite simulări de fluide pe scară largă cu efecte avansate.

Simulările de tsunami sunt, de asemenea, dezvoltate prin utilizarea unor modele AI complementare pentru a ajuta oamenii de știință să prezică apariția tsunami-urilor și cum se vor comporta cel mai probabil.

De asemenea, este posibil să se utilizeze AI pentru a crea simulări de fum pentru a produce previziuni mai exacte despre cum s-ar putea mișca fumul în caz de incendiu pentru a ajuta la minimizarea efectelor unor astfel de pericole.

Tehnologia AI are un mare potențial de a deveni un instrument pentru dezvoltare și progres în știință și alte domenii. Tehnologia poate fi utilizată pentru a găsi soluții noi prin simularea scenariilor în loc de teste costisitoare și consumatoare de timp.

Formularea produselor

Algoritmii de învățare automată pot fi folosiți pentru a aduce noi abordări în determinarea formulelor pentru produse, cum ar fi fabricarea parfumurilor.

Un producător german important de parfumuri, Symrise și gigantul tehnologic IBM utilizează în mod eficient algoritmul de învățare automată Philyra care studiază formulele de parfumuri existente și compară ingredientele cu datele clienților, cum ar fi geografia, vârsta și preferințele acestora. Apoi creează noi formule direcționate către anumite segmente de piață.

În mod similar, AI este integrat în procesele de fabricare a berii pentru a spori producția și a îmbunătăți calitatea berii. IntelligentX, care a introdus prima bere din lume fabricată de AI, primește feedback-ul clienților pe baza algoritmilor de învățare automată pentru a crea rețete unice adaptate gusturilor clienților.

Progresele tehnologiei AI au remodelat multe industrii. Pentru a prospera în acest nou mediu de transformare și automatizare digitală și pentru a gestiona aceste oportunități emergente, corporațiile orientate spre viitor trebuie să investească în AI care poate fi explicată și care nu înlocuiește în totalitate experiența umană.

Citește și: