24 nov. 2020 | 16:56

Oricine îți poate asculta telefonul cu mare ușurință. Dezvăluirea șocantă despre Facebook Messenger

TEHNOLOGIE
Oricine îți poate asculta telefonul cu mare ușurință. Dezvăluirea șocantă despre Facebook Messenger

Da, tehnologia vine la pachet și cu multe riscuri. Iar una dintre amenințări a fost legată chiar de Facebook Messenger.

Tehnologia te ajută enorm în viața de zi cu zi, dar asta nu înseamnă că nu presupune și riscuri. Unele dintre ele sunt ascunse, pe altele le știi și te poți feri de ele. Există programe antivirus sau diverse soluții online pentru a te asigura că datele tale rămân confidențiale, sunt în siguranță.

Numai că altele sunt ascunse. Cum e și această descoperire despre Facebook Messenger. Remediată între timp, ce-i drept, dar care-ți arată că nici măcar giganții digitali nu sunt foarte atenți când vine vorba de siguranța. Pentru că nu pot sau pentru că nu vor.

Dezvăluirea despre Facebook Messenger

Specialiștii au descoperit că un bug din aplicația Messenger, a celor de la Facebook, permitea nu doar rețelelor de socializare să te asculte, ci oricui știa cum să exploateze această portiță.  Cu alte cuvinte, oricine te putea „suna” pe Facebook Messenger și putea să oblige aplicația să răspundă, pentru a putea asculta apoi tot ceea ce faci.

Natalie Silvanovich, cercetător în domeniul securității cibernetice, a descoperit acest lucru și chiar a primit o recompensă pentru asta. Între timp, evident, problema a fost rezolvată. Și astfel de dezbateri au pornit încă din 2019.

La acea vreme, s-a aflat că Facebook înregistrează conversațiile utilizatorilor, iar Uniunea Europeană a cerut mai multe explicații despre treaba asta. Rețeaua socială susținea că niciun utilizator n-a fost afectat de înregistrarea conversațiilor. Dar 48 de cetățeni UE au fost subiectul acestei opțiuni pe care Facebook a anunțat-o în 2015: să poți primi un transcript cu ce-ai discutat pe Messenger. Aceștia sunt din 14 țări ale Uniunii.

Sub GDPR, activ din 2018, rețeaua socială a fost amenințată cu o amendă de până la 4% din veniturile anuale. Între timp, au venit mai multe actualizări și se pare că lucrurile s-au rezolvat. Sau, cel puțin, nimeni n-a mai sesizat nimic. Deocamdată.