Opera dă împrumuturi cu camătă prin aplicații de Android: cum funcționează ”combinația”

Opera dă împrumuturi cu camătă prin aplicații de Android: cum funcționează ”combinația”

Creatorii Opera sunt implicații într-un scandal de proporții, după ce au ieșit la iveală practicile lor de a oferi bani împrumut cu dobânzi astronomice prin aplicații de Android.

În mod tradițional, cei de la Opera au fost foarte principiali când vine vorba de browserul lor, insistând dintotdeauna pe faptul că nu se îmbogățesc de pe urma utilizatorilor. Se pare însă că aceeași companie își face banii în mod fraudulos prin câteva aplicații adiționale pe care le oferă internauților cu probleme financiare din India, Kenya și Nigeria.

Conform unui raport publicat de Hindenburg Research, creatorii opera au patru aplicații în Google Play, dedicate celor trei țări menționate mai sus, care facilitează împrumuturi financiare. Acestea sunt CashBean, OKash, OPay și OPesa.  Nu sunt singurele aplicații pentru așa ceva de pe internet, dar dobânzile practicate și particularitățile mincinoase sunt mai degrabă specifice cămătarilor, decât băncilor tradiționale.

Ca referință, cele patru aplicații promit că oferă o dobândă anuală de maxim 33%. Din păcate pentru cei care se împrumută însă, acestea sar la 438% în cazul OPesa. În plus, deși se laudă că oferă credite cu termene de 91 până la 365 de zile, durata este de fapt de 29 de zile în cazul OKash și nu mai mult de 15 zile în cazul celorlate programe. Ca referință, Google are un termen minim de 60 de zile pentru astfel de aplicații. În consecință, încalcă regulile gigantului din Mountain View pentru PlayStore.

În cazul celor care își ratau termenul de plată al împrumuturilor, chiar și cu o singură zi, dobânda sărea până la 876%. Partea cea mai macabră este că aplicațiile cu pricina îți accesau agenda și începeau să dea mesaje și să-ți sune prietenii și familia ca să te streseze să îți plătești datoria. Următorul pas era amenințarea cu procese în tribunal dacă nu achitai banii cu dobânzile umflate. Rămâne să vedem cât de mult va păta acest subiect imaginea Opera pe viitor, dar situația pare să fie una foarte gravă.

Citește și:
Sursa: Endgadget